Aktuális
Szponzorált tartalom

Lehet egyszerűbb az iskolakezdés anyagilag – így juthat egy középiskolás ingyen laptophoz és okostelefonhoz

Hogyan tud egy középiskolás saját maga vadonatúj laptophoz jutni, és az iskoláját is segíteni? Mutatjuk, miként lehet játszva tanulni, és közben még anyagilag is előbbre jutni!

Mit gondolsz, milyen a mostani fiatalok viszonya a pénzzel? Mennyire gondolnak a jövőre, saját lakásra és egzisztenciára? Mi, szülők is felelősek vagyunk azért, hogy milyen pénzügyi döntések meghozatalára tanítjuk a gyerekeinket, hiszen nagy hatással lehet a jövőjükre.

Impulzusvásárlás vs. megtakarítás

Tedd a kezed a szívedre: ugye, te is vettél már meg valamit csak azért, mert beleszerettél? A város leggyönyörűbb táskája, egy pár szép cipő vagy egy jól szabott ruha sokunknak lehet csábító – még akkor is, ha a szekrényünket már jóformán becsukni sem tudjuk a zsúfoltságtól, és anyagilag sem feltétlen a legjobb döntés. Az impulzusvásárlás számunkra, a mai harmincasoknak, negyveneseknek sem ismeretlen fogalom. Persze a pénzköltési szokásainkat, főleg a tizenévesekét, huszonévesekét sok minden befolyásolja, nem csupán az, hogy éppen mi tetszik.

A boltok versenyeznek a fiatal vásárlókért: a hívogató enteriőr, a zene, a törzsvásárlói kártyák, sőt, az üzletek illatosítása is az úgynevezett vásárlói élményt igyekeznek minél vonzóbbá tenni. Gondolj bele, ha szívesen lépünk be egy üzletbe, ahol ráadásul sokáig időzünk, jó eséllyel veszünk is valamit – attól függetlenül, hogy valóban jó pénzügyi döntést hozunk-e.

Azért, hogy a most felnövő generáció pénzügyileg felelős döntéseket hozhasson a jövőben, mi, szülők is felelősek vagyunk

Azért, hogy a most felnövő generáció pénzügyileg felelős döntéseket hozhasson a jövőben, mi, szülők is felelősek vagyunk

Mindezek mellett nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy bizonyos tárgyak birtoklása egyfajta státuszszimbólum is lehet – azaz van, amit egészen egyszerűen a társadalmi nyomás miatt veszünk meg. Ez már az egészen fiataloknál is megjelenik: versengés is lehet abból, hogy kinek van márkásabb cipője, órája, táskája, ruhája, kinek milyen telefonja, laptopja van. A márkafeliratok kavalkádjában pedig a valóban jó anyagi döntések – beleértve a megtakarítást és a leendő saját lakást is – elveszhetnek, eltörpülhetnek a fiatalok körében.

Nekünk, szülőknek óriási a felelősségünk abban, hogy felelős pénzügyi döntések meghozatalára tanítsuk a gyerekeinket. Fontos, hogy a most felnövő generáció tisztában legyen azzal, hogy mit jelent hosszútávú pénzügyi célt kitűzni, és következetesen kitartani mellette – de legfőképp azt, miért lehet mindez jó a számára. Óriási előny lehet egy fiatal számára, ha tudja és érti például a megtakarítás vagy a biztosítás létjogosultságát, és a céljai elérése érdekében már most megtanulja, miként hatnak a jelenben meghozott pénzügyi döntéseink a jövőnkre. Ezt az ügyet, vagyis a fiatalok pénzügyi edukációját hivatott segíteni az Intrum a Zsebpénzügyes vetélkedővel.

Pénzügyi ismereteik bővítésével anyagilag is jól járhatnak a diákok

Az Intrum felmérése szerint a fiatalokban megvan a szándék, miszerint szeretnék jobban kézben tartani a pénzügyeiket, és nyitottak arra, hogy új gazdasági ismereteket tanuljanak Habár a felmérés szerint a fiatalok a jelenlegi pénzügyi helyzetükkel nem feltétlenül elégedettek, arra számítanak, hogy a szüleiknél magasabb életszínvonalat sikerül majd elérniük. Ehhez persze az kell, hogy már most felismerjék, hogyan tudnak hosszú távon is jó pénzügyi döntéseket hozni. Felfalusi Péter, az Intrum magyarországi ügyvezetője elmondta:

Bár a fiatalok fontosnak tartják, hogy saját maguknak teremtsenek anyagi biztonságot, azt látjuk, hogy sokan nem tudják, pontosan hogyan is valósíthatják meg ezt. Látható igény mutatkozik a diákok körében mostaninál részletesebb pénzügyi oktatásra a középiskolákban.

Az ügyet felkarolva az Intrum idén szeptemberben – immár negyedjére – vetélkedőt szervez Zsebpénzügyes néven, ahol a középiskolások értékes nyereményekért mérettethetik meg magukat, miközben játszva tanulhatnak. A versenyen a diákok nemcsak a napi pénzügyeiket tanulhatják meg kezelni, hanem a diákmunkáik során, valamint a való életben is használható tudást, tapasztalatot szerezhetnek, továbbá felismerhetik a tudatos pénzügyi tervezés fontosságát is.

De mi is az a Zsebpénzügyes vetélkedő, és hogy lehet rá jelentkezni? Az ország középiskoláit megmozgató versenyen tavaly 149 iskola 1000 diákja vett részt, ahol nemcsak tudást szerezhettek, hanem az ismeretségi körüket is gyarapíthatták a diákok. A tavalyihoz hasonlóan idén is a 16. életévüket betöltött diákok jelentkezhetnek, 3 fős csapatokba szerveződve, egy-egy tanár segítővel.

A verseny 4 fordulós, és már a 3. fordulóig eljutott résztvevők is garantált ajándékokat kapnak. A legjobban teljesítő csapatok és iskoláik közel 6 millió forint értékű tárgynyereményben részesülnek.

A középiskolások csapatokban, együtt gondolkodva, szórakozva szerezhetnek értékes tudást

A középiskolások csapatokban, együtt gondolkodva, szórakozva szerezhetnek értékes tudást

A novemberi döntőbe 8 csapat jut, az első helyezett laptopot, a második tabletet, a harmadik helyen végzettek pedig okostelefont kapnak, de a többiek sem távoznak üres kézzel: a nyeremények között projektor, digitális tábla és headset is helyet kapott. Már magukért a különdíjakért is megéri nevezni, hiszen a legtöbb csapatot a második fordulóba juttató iskola 15 db számítógépet, a legtöbb csapatot nevező iskola 3D nyomtató és a legalább 10 csapatot nevező tanár 10 000 forint értékű vásárlási utalványt kap.

Jelentkezni szeptember 27-ig lehet a  www.zsebpenzugyes.hu oldalon lehet!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top