nlc.hu
Aktuális

A CEU új intézetet nyit Budapesten

Új kutatóintézetet hoz Budapestre a CEU

Miután kiderült, hogy a lex CEU uniós jogot sért, az egyetem újra szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten.
CEU Budapest

Kedden kimondta az Európai Bíróság, hogy sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, közismert nevén a lex CEU, amely megnehezítette a CEU budapesti működését. Ezért a rendelkezéseket meg kell semmisíteni.

A döntés után sajtótájékoztatót tartottak az egyetem vezetői. A 444 tudósítása szerint Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, hogy a bírósági döntés lehetőséget biztosít az egyetemnek arra, hogy a Budapesten működő campus továbbra is Magyarország felsőoktatásának fontos része maradjon. Bejelentették, hogy

a megmaradt budapesti campuson új egyetemi intézetet nyitnak,

a CEU Demokrácia Intézetet, amely a demokráciát fogja kutatni.

Kiderült az is, hogy az egyetem marad Bécsben, hosszú távra terveznek az osztrák fővárosban, ahol otthonra találtak az elmúlt egy évben. A költözés egyébként 200 millió euróba került, de egyelőre nem gondolkoznak azon, hogy a magyar államtól kárpótlást követeljenek.

A Telex az írja, hogy a bírósági döntés után a CEU szabadon oktathatja amerikai akkreditációval rendelkező programjait Budapesten. Egyelőre még nem döntöttek, visszahoznak-e ilyen programokat, és ha igen, melyeket.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Még több cikk a CEU-ról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top