nlc.hu
Aktuális

Szlávik János a védőoltásról

Szlávik János szerint életmentő a koronavírus elleni oltás

A főorvos szerint az emberek bízhatnak a vakcinákban, ritka ugyanis, hogy valaki allergiás az oltóanyagra.

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, de a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják – idézi a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosát a 24.hu.

A lap szerint Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban már két hasonló hatásmechanizmussal működő oltóanyagot is törzskönyveztek. A főorvos, aki szombaton az M1-nek adott interjút, azt tanácsolta, mindenki oltassa be magát, ha rizikócsoportba tartozik, és ha megteheti, hiszen ezzel a megvédi magát a fertőzés súlyos szövődményeitől.

Szlávik János külön kiemelte, mennyire fontos az, hogy a lakosság bízzon az oltóanyagokban. Mint elmondta, az oltóanyagokat megfelelően vizsgálják, szinte valamennyi hatásos, ráadásul a mellékhatásaik is a szokásosak: bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén. A főorvos megjegyezte, noha nem zárható ki az, hogy valaki érzékeny legyen az oltóanyagra, az allergiás reakció borzasztó ritka.

A főorvos szerint a járvány Magyarországon továbbra is a platófázisban van, a karácsonyi ünnepléssel kapcsolatban pedig azt mondta: ha a családtagok maszkot használnak, távolságot tartanak és fertőtlenítést végeznek, biztonságosak lehetnek a kisebb rokonlátogatások. A maszkhasználat nélküli közös nagy vacsorák, rendezvények azonban már veszélyesek.

Olvass még többet Szlávik Jánosról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top