nlc.hu
Aktuális

Karikó Katalin és az asszonyság-ügy

Karikó Katalin: Nem szeretnék nyilatkozni „asszonyság-ügyben”

A világhírű kutatónő elmondta, amikor Orbán Viktor személyesen hívta fel telefonon, nagyon udvarias és érdeklődő volt.

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában „kisújszállási asszonyságnak” nevezte Karikó Katalint, akinek a szabadalma alapján fejlesztettek ki több, koronavírus elleni védőoltást is. Ez a nyilatkozat természetesen a világhírű kutatóhoz is eljutott, aki a következőket mondta a szeretlekmagyarorszag.hu-nak adott interjújában

Nem szeretnék nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni asszonyság-ügyben. Bármit mondok is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az enyémen.

Karikó Katalin remélte, az, hogy magyar, összefogásra ösztönzi majd a hazaiakat, hogy mindenki együtt örül majd.  “De hát én már ilyen naiv vagyok” – tette hozzá, és megjegyezte, nem követi a magyar politikát.

Orbán Viktorral egyébként személyesen is beszélt, a miniszterelnök ugyanis felhívta telefonon.

A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról.

Ami a miniszterelnök azon kijelentését illeti, hogy “kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne”, Karikó szerint nem is annyira túlzás, utóbbi tényleg volt benne.

Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett.

Hozzátette, persze ahhoz, hogy a járvány kirobbanása után ilyen gyorsan elkészüljön a vakcina, ahhoz sok ezer kutató és szakértő munkája is kellett.

Karikó Katalin

Forrás: AFP/magánarchívum

Még több cikk Karikó Katalinról:

„Felejtsenek el mindent: a vírust, a vakcinát, engem is” – ezt kívánja 2021-re a vakcinakifejlesztő Karikó Katalin

Karikó Katalint nem érdeklik a díjak, szerinte az oltások kiszabadítanak majd minket a járványból

Vakcina: Nobel-díjat követelnek Karikó Katalinnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top