Hogy jut eszébe egy nőnek létrehozni egy pálinkafőzdét?
Miért ne juthatna? Hová van az leírva, hogy a pálinka világában huncut szemű parasztbácsik vagy meglett férfiak szerepelhetnek csak? A BESTILLO a férjem ötlete volt, abból a közös gondolatból nőtt ki, hogy ezen a területen, amit az otthonunknak nevezünk, szeretnénk boldogulni, miután egy éles kanyarral hazatértünk Új-Zélandról. Nincs abban semmi különös, ha ma egy nő olyan dolgokba vonódik be, ami hagyományosan a férfiak világához köthető. A megrögzöttségre teszek, de a konvenciók fontosak nekem is.
Mit jelent neked ez a vidék, ahol élsz és dolgozol?
Minden szegletét, minden értékét ismerjük ennek a vidéknek. Gyerekkorunkban sokat fantáziáltunk, hogy mihez kezdenénk itt, ha sok pénzünk lenne, és hazatérve nem csak a tapasztalatot hoztuk magunkkal, hanem a vágyat is, hogy az itteni értékeket másoknak is megmutassuk. A törekvéseinket a termékeinken keresztül is kifejezzük. Tudtam, hogy nekem a barackkal, azon belül is az itt termő, eredetvédett gönci barackkal dolgom van. A göncibarack-pálinka lett a zászlóshajónk, és egyben ez a pálinka össze is foglalta azt, amit a környékről, magunkról, a felelősségünkről és a vidéki létről is gondolok.
Úgy tűnik, a család és a hagyomány fontos hívószavak az életedben. Mit hoztál magaddal a családból?
Egyrészt azt láttam, hogy a szüleim mindig dolgoztak. A kötelesség volt az első. Ezt nem csak tanították nekem, hanem eszerint is éltek. Ugyanakkor édesapám rendkívül segítőkész, közösségi ember volt. Jólesett neki segíteni. Ebbe nőttem bele. A férjem nagymamájával is közeli volt a kapcsolatom. Nemrég temettük, és a tiszteletes úgy búcsúzott tőle, hogy 89 éve zömében neki folyamatosan gondoskodnia kellett valakiről. Sokat törődött másokkal. Lehetséges, hogy emiatt éreztem nagyon közel magamhoz, tiszteltem és szerettem ezért. Az elég jó nem volt jó, és semmi nem volt mindegy neki.
A BESTILLO pálinkák az egész országban népszerűek, és külföldön is ismertek. A gyümölcsfeldolgozás mellett vendéglátással is foglalkozni kezdtél.
Valóban, fontosnak tartottam az élő, intenzív kapcsolódást a vásárlóinkkal. Így a pálinkaház egy idő után kiegészült egy kóstolóteremmel és egy mesés panorámát kínáló terasszal. Létrehoztunk egy vendégházat is, hogy aki ellátogat hozzánk, meg is szállhasson nálunk. A Mandalaházban figyelünk arra, hogy a reggeli és a piknikkosarunk csupa környékbeli finomságból álljon. Szívesen elirányítjuk őket a termelőkhöz, és igyekszünk összefogni, segíteni a környék szolgáltatóit.
Akár a versenytársaitokat is?
Akár őket is. A helyzet az, hogy ha már bejártad a világot, megvalósítottad az álmodat, megteremtetted az egzisztenciádat, onnantól nem a szerzés lesz a legfontosabb tevékenység az életedben. Teremteni, alkotni nagyszerű dolog, de van egy pont ebben a folyamatban, amikor arra kezd vágyni az ember, hogy nyomot hagyjon a világban. Olyasmit, aminek hatása van. A pálinka világában sikeresek és elismertek vagyunk. Mi a végletekig, a legapróbb részletekig kimunkált pálinkákat készítünk. Ha csupán még több pénzt szeretnék keresni, nem ezt az utat követném. És nem közösségi, nonprofit tevékenységekkel tölteném az időm egy részét.
Pálinkafőzdét alapítasz, fesztivált és turizmust szervezel, vendégül látsz – mindezt azért, hogy másoknak is megmutasd, amit te fontosnak és értékesnek látsz. Egyértelműen megérzik ezt az emberek? Átjön az üzeneted?
Azt természetesnek vesszük, hogy kapunk, haladunk. Azt már sehol nem tanítják, hogy visszaadni is szükséges. Többen mennek el úgy tőlünk, hogy minél több hozzánk hasonló emberrel találkozik, annál inkább képes hinni abban, hogy fennmaradhat a vidéki létezés a maga legjobb formájában. Nekem az fontos, hogy az abaúji embereknek perspektíva, jó választás lehessen Abaújban maradni.
Kép forrása: Bortársaság
Minden, amit csinálsz, nagyon személyes műfaj. Mire garancia a személyiséged?
A jó szándékra. Hogy jót akarok és jól szeretném csinálni. Hogy fontos a vendégeim és fogyasztóim elégedettsége. Amikor a pálinkák után kijöttünk a Mrs. Millicent ginnel, és a partnereink meghallották, hogy ez a BESTILLO terméke, azt mondták, még mielőtt kóstolták volna: akkor ez rendben lesz.