nlc.hu
Aktuális

Kevés lesz idén a magyar gyümölcsárú

A kedvezőtlen időjárás miatt sanszos, hogy kevesebb lesz idén a magyar gyümölcsárú

Nagy bizonyossággal állítható, hogy a húsvéthétfő után néhány napig tartó hidegbetörésnek a kajszibarack és az őszibarack jelentős része áldozatául esett.
barack, gyümölcs, hazai termék

A lehetséges károkról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét és Fedmann Zsoltot az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárát kérdezte az InfoRádió.

Az interjúból kiderült, hogy szinte biztos, hogy a magyar boltok pultjain, illetve a zöldséges standokon egy jó évhez képest kevesebb hazai gyümölcsöt fogunk találni, és több import érkezhet.

  • A szakember úgy véli, a termelők és a gazdálkodók egyre rosszabb helyzetben vannak, tartalékaik végén járnak. Emlékeztetett, a mostani sorban a harmadik év, amelyet tavaszi fagykárok sújtanak, ez pedig nagyon nagy bevételkiesést eredményez.
  • Főleg a kajszi- és őszibarackok, valamint a meggy és cseresznyefélék vannak veszélyben az áprilisi fagyok miatt, mivel ezek virágoznak a legkorábban. A szakemberek szerint biztos lesz fagykár, annak mértéke azonban majd később derül ki.
  • Ami a folytatást illeti, a FruitVeB alelnöke megjegyezte, egészen fagyosszentekig, tehát május 12–14-e környékéig bármikor bekövetkezhetnek hirtelen lehűlések. És miután még hátravan a cseresznye, a szilva, a meggy, az alma és a körte virágzása, lehet még nagyobb a mostaninál a baj.

(Info Rádió)

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top