Aktuális

Mint egy videójátékban, úgy járjuk be házunk virtuális tervét (x)

Építészünk felhőben, BIMx applikációhoz küldi a tervfájlt.

Miközben rutinszerűen használunk banki vagy konyhatervező applikációkat, addig az életre szóló házunk tervét csak papírra nyomtatott műszaki tervrajzként kaphattuk meg. Ám körbenéztünk, és kiderült, hogy a szoftverfejlesztők már az építkezőkre is gondoltak, és itthon is elérhető a virtuális tervnéző applikáció, a BIMx. Szükségünk is van erre, mert amióta kitört a világjárvány és ajánlottá vált a személyes kapcsolat kerülése, problémát jelent az építésszel való egyeztetés is.

Miután rátaláltunk a BIMx-re, az építészünktől azt kértük, hogy ne kinyomtatva, vagy PDF-ben adja nekünk a műszaki tervanyagokat, metszeteket, alaprajzokat, hanem a házunk modelljét felhőben küldje el. Persze kicsit izgultunk, hiszen a környezetünkben mindenki a papírhoz szokott, de ez mégis csak a 21. század! Miért ne váltanánk, és próbálnánk meg ezt is online megoldani?

Mint egy videójátékban, úgy járjuk be házunk virtuális tervét (x)
A hétvégét szántuk a tervek jóváhagyására, az applikációban megnyitottuk a fájlt és valóban megjelent a házunk 3D-smodellje. A TV-re kivetített modell előtt ült az egész család, örültünk és izgatottak voltunk, hogy mint egy számítógépes játékban, bejárjuk a leendő házunk tereit, és nem a képzeletünkben él csak, hanem szinte valóságosan látjuk a nappali vagy a gyerekszobák méreteit. A program kezelése is olyan egyszerű, mint a videójátékoké, ezért mindenki önállóan is kipróbálta.

Együtt néztük meg 3D-ben az alaprajzot és  a metszeteket, és térben is elforgathattuk az épületet, könnyebb volt így átgondolni a terek funkcióit, kihasználhatóságát, és azt, hogy elegendő lesz-e az életterünk. Hihetetlen új élményt kaptunk a virtuális látványtervvel, könnyű volt átgondolni és esetleges változtatási döntést hozni a tervről. Vasárnapra mindannyian egyetértettünk abban, mit fogadunk el, és min kellene még változtatni. A papír alapú műszaki rajzok elfogadása stresszes, mert nem mindig értjük, mit rajzolt a tervező, de a modellalapú látványtervvel kevésbé éreztük nyomasztónak a végleges terv jóváhagyását és izgatottan várjuk az építkezés elkezdését.

További információk a BIMx-ről:

https://graphisoft.com/hu/solutions/products/bimx

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top