Aktuális

Melyik covid teszt, kinek javasolt? (X)

A koronavírus-járvány teljesen felforgatta az életünket, megváltoztatta mindennapi szokásainkat, a társas érintkezés szabályait, és sajnos sok család megélhetését is veszélybe sodorta.

 A vakcinák és oltások számának növekedésével már látjuk a fényt az alagút végén, de még sok víz lefolyik a Dunán, mire minden visszaáll a régi rendbe. Addig pedig jobb az óvatosság. Szerencsére számos covid-teszt közül választhatunk, ha meg szeretnénk bizonyosodni róla, hogy védettek vagyunk-e, vagy, hogy hordozzuk-e a kórokozót.

Melyik covid teszt, kinek javasolt? (X)Melyik teszt, mire jó?
Korábban alig volt koronavírus teszt, ezért megnehezített a betegség terjedésének mérését. Mára azonban több fajta covid-teszt is elérhető és viszonylag rövid időn belül meg is tudhatjuk az eredményeiket. Vannak otthoni tesztek, és persze profi, mobilis teszt-állomások is.

PCR vizsgálat
A PCR teszt a megfertőződést követő 2-4 napon belül kimutatja a vírus örökítőanyagát és egy napon belül meg is kaphatjuk az eredményt. Ha utazni szeretnénk, igazolni tudjuk vele negatív státuszunkat.

Centaur XPT teszt
Modern szerológiai teszt, mely utólag is kimutatja, és igazolhatóvá teszi a COVID-19 fertőzését illetve igazolja a vérben az ellenanyag mértékét, vagyis a folyamatos védettséget. A koronavírus elleni első oltás után 3 héttel, a második oltás után pedig 1-2 héttel célszerű kérni, és megmutatja, hogy elértük-e a védettségi szintet.

ELISA teszt
Szintén vérvétellel mutatható ki laboratóriumi teszten, hogy a szervezetedben megtalálható-e az új SARS-CoV 2 vírustörzs elleni antitest. A vizsgálat eredményét 5 napon küldik e-mailben.

Pozitív lelettel – akárcsak a Centaur XPT esetében – a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján védettségi igazolványt kaphatunk.

Melyik covid teszt, kinek javasolt? (X)IgM és IgG gyorsteszt
Ujjbegyből vett vérből állapítja meg, hogy megfertőződtél vagy átestél-e már a covidon, és azt is, hogy áll az ellenanyag szintje. Ezzel a típusú gyorsteszttel az oltás utáni védettséged szintjét is ellenőrizheted. Mivel gyorsteszt, alig több, mint negyed óra, és van eredmény.

Ag gyorsteszt
Ez a teszt akkor mutatja ki a COVID-19-et, ha a feltételezett koronavírusos ismerősöddel legalább 4, de legfeljebb 14 napja találkoztál. Ha minimum 4 napja már koronavírusos tüneteket észlelsz, tanácsos ezt a gyorstesztet választanod. Ellentétben az előzőekkel, ezt nem vérből, hanem nyálkahártyából vételezik.

Most már talán könnyebb a választás, melyik koronavírus tesztet válaszd! Arról sem szabad megfeledkezni azonban, hogy még az oltások előre mozdulásával sem hanyagolhatjuk a higiéniás szabályok betartását (maszkok, kézfertőtlenítés), és még egy darabig érdemes tartózkodni a túl sok emberrel való találkozástól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top