nlc.hu
Aktuális

Dánia Európán kívülre szállíthatja a menedékkérőket,

Dánia Európán kívülre szállíthatja a menedékkérőket, amíg döntenek a sorsukról

Egy most elfogadott törvény alapján Dánia akár Európán kívüli országokba is szállíthatja a menedékkérőket, amíg elbírálják a kérelmüket.

A dán parlament csütörtökön törvényt fogadott el arról, hogy az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepítsék át. A törvényjavaslatot 70 képviselő támogatta 24 ellenében.

A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.

Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba. Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában

– jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője a DR (Danmarks Radio) közszolgálati rádiónak nyilatkozva csütörtökön.

Dánia menekültek

Tüntetés a dániai Koppenhágában a szír menekültek kiutasítása ellen 2021. május 19-én (Fotó: Davut Colak / Anadolu Agency via AFP)

Az elmúlt évtizedben szigorú bevándorlási politikát folytató skandináv állam célja, hogy nullára redukálja az országba érkező menekültek számát, és kizárólag az ENSZ menekültelosztási kvótái alapján fogadjon be embereket. Dániának eddig még nem sikerült megállapodnia a menedékkérők külföldi elhelyezéséről, de több potenciális partnerországgal is tárgyalásokat folytat.

Az elhatározás bírálói szerint mindez alááshatja a menekültek biztonságát, jólétét és emberi jogait, miközben lehetőséget ad Dániának kibújni az uniós kötelezettségei alól. „Az az elképzelés, hogy a határon túlra helyezzék át a menedékkérelmek elbírálását, felelőtlen és ellentétes a szolidaritással” – hangoztatta Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács nevű civilszervezet főtitkára.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a múlt hónapban felszólította a koppenhágai vezetést, hogy akadályozza meg a törvény elfogadását, mert az versengést indíthat be a dán szabályozást követni igyekvő uniós tagállamok között.

Gillian Triggs, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának helyettese kijelentette, hogy az UNHCR határozottan ellenez minden olyan kezdeményezést, amely a külföldre hárítja a menekültügyi kérdés felelősségét, illetve a menedékkérők kényszerű átszállítását célozza más országokba.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top