nlc.hu
Aktuális

Tesztelték a 12 év alatti gyerekeknél a Moderna vakcináját

Jól reagáltak a 12 év alatti gyerekek a Moderna vakcinájára

Ha minden jól megy, akkor november elején már meg is kezdődhet a vakcina használata a legfiatalabb korosztály körében.

Erős immunválaszt váltott ki a 6 és 11 év közötti gyerekeknél a Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcinaírja a Reuters nyomán a Telex.
A gyógyszergyártó hétfői közleménye szerint a klinikai vizsgálataik eredményeit hamarosan benyújtják az amerikai és az európai szabályozó hatóságokhoz. A közleményből kiderül az is, hogy a  Moderna vizsgálatában 4 753 gyerek vett részt, a mellékhatások többsége enyhe vagy közepes súlyosságú volt.  A leggyakoribb mellékhatás a fáradtságérzet, a fejfájás, a láz és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom volt.

A szintén mRNS-alapú vakcinát gyártó Pfizer és BioNTech szeptemberben jelentette be, hogy az 5–11 év közötti gyerekeknek szánt vakcinájuk is biztonságos. Október elején el is indították az engedélyezési eljárást az amerikai és az európai uniós hatóságnál. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságon (FDA) várhatóan kedden dönt arról, hogy engedélyezik-e a Pfizer–BioNTech-vakcina használatát az 5 és 11 közötti gyerekeknél.

Ha minden jól megy, akkor november elején már meg is kezdődhet az oltóanyag használata a legfiatalabb korosztály körében, és várhatóan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is zöld utat fog adni a vakcinának.

Fotó: Getty Image

Gyerekek és megbetegedések

vakcina

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top