nlc.hu
Aktuális

Cirkuszok vadállatok nélkül

Nem szerepelhetnek többé vadállatok a franciaországi cirkuszokban

Történelmi lépésnek tartják az állatjogi harcban.

A francia törvényhozók megszavazták, hogy az élő cirkuszi műsorokban nem léphetnek többé porondra vadállatok, köztük tigrisek, oroszlánok vagy medvék. A széleskörű állatjogi törvény értelmében 2 éven belül tilos lesz a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetése, 7 éven belül pedig a tartásuk is. Ha Emmanuel Macron elnök aláírja a most megszavazott törvényt, az a következő 5 évben az élő delfinbemutatóknak is véget vet, és egyúttal felszámolja a nerctenyésztést is.

Macron pártja “az állatjogi harc történelmi lépésének nevezte a jogszabályt”, a cirkusztulajdonosok ellenben tiltakoztak ellene, és jelezték, hogy fellebbezni fognak. Brigitte Bardot színésznő, állatjogi aktivista alapítványa szerint a törvénnyel “jelentős előrelépés történt az állatvédelemben Franciaországban”.

medve

A medvék is eltűnnek a francia cirkuszokból – Fotó: illusztráció, iStock

A cirkuszokat célzó intézkedések mellett az új törvény 5 év börtönre és 75 ezer eurós (27 millió forintos) pénzbüntetésre emeli az állatokkal való rossz bánásmódért kiszabható maximális büntetést. A törvény megtiltja a vadállatok tévéműsorokban, éjszakai szórakozóhelyeken és magánrendezvényeken való szerepeltetését is.

Európában már több mint 20 országban tiltották meg vagy korlátozták szigorúan az állatok szerepeltetését a szórakoztatóiparban.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top