nlc.hu
Aktuális

Meghalt Miroslav Zikmund

Meghalt Miroslav Zikmund, a legendás autós utazó

102 éves volt.

„A legendás cseh utazó, író, fotós és filmes utolsó utazására indult december 1-jén” – jelentette be a zlini Délkelet-moráviai Múzeum. Miroslav Zikmund néhány napja került kórházba Prágában, búcsúztatása városában. A legendás utazó az ötvenes évektől járta a világot, barátja, Jiří Hanzelka társaságában.

Miroslav Zikmund, halál, utazó

Fotó: Instagram

Hanzelka és barátja Zikmund azzal lettek híresek, hogy a híres, cseh Tatra autóival utaztak. Afrika, Ázsia, Dél-Amerika és Óceánia számos országában jártak, útjaikról könyvek és filmek is készültek, amelyek az egész keleti blokkban népszerűek voltak. A páros kéttucatnyi útirajzot írt, amelyek jelentős része számos nyelven, köztük magyarul is megjelent és nagy sikert aratott.

Továbbá több száz rádióriportot, mintegy 150 rövid- és négy egész estét betöltő útifilmet is készítettek. A Zikmund-Hanzelka-kettős Tatra gépkocsin utazva világszerte népszerűsítette az egykori Csehszlovákiát.

1968 után mindkét utazó hosszú évekre “feketelistára” került, miután nyíltan elítélték a Varsói Szerződés hadseregeinek bevonulását a szocialista Csehszlovákiába. A szocialista rendszer 1989-es bukása után idős koruk miatt már csak néhány közös utat valósítottak meg. Később Václav Havel volt cseh köztársasági elnök 1999-ben államdíjjal tüntette ki Miroslav Zikmundot és Jirí Hanzelkát. Zikmundot pedig 2014-ben díszdoktorrá avatta a zlíni Tomás Bata Egyetem.

A magyarul is megjelent útleírásaik, mint például az Afrika az álmok világában és a valóságban (1954), A Kordillerákon át (1958), A fejvadászok földjén (1959), a Két óceán között (1960), a Fordított félhold (1962), A folyón túl van Argentína (1962), az Ezerkétéjszaka (1968), a Világrész a Himalája alatt (1971).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top