nlc.hu
Aktuális

Karikó Katalin elnyerte a 2021-es Golden Plate Award kitüntetést

Karikó Katalin ezúttal a 2021-es Golden Plate Award kitüntetést vehette át

A rangos díjat megkapta már mások mellett Steven Spielberg filmrendező, a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov, Teller Ede atomfizikus, Bill Gates, a Microsoft Corporation társalapítója, valamint a profi kosaras Michael Jordan is.

Az Academy of Achievement (Teljesítmények Akadémiája) nonprofit oktatási szervezet díját december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke.

Karikó Katalin

Fotó: Rachel Wisniewski

A Golden Plate-díjat öt – művészetek, közszolgálat, tudomány és felfedezés, üzleti élet, sport – kategóriában adják át. A rangos díjat megkapta már mások mellett Steven Spielberg filmrendező, a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov, Teller Ede atomfizikus, Bill Gates, a Microsoft Corporation társalapítója, valamint a profi kosaras Michael Jordan is.

A Golden Plate-díjat és az akadémiai tagságot négy Nobel-díjas tudós – Frances Hamilton Arnold, Jennifer Anne Doudna, Robert Joseph Lefkowitz és James Patrick Allison – ajánlásával nyerte el Karikó Katalin.

Alig pár héttel ezelőtt, szintén a híres magyar biokémikus vehette át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét úttörő munkásságáért. Egy amerikai házaspár pedig Karokó Katalin után nevezte el a gyerekét. Stephanie Louka virginiai sürgősségi orvos és párja a Windsor Katalin nevet adták a kislányuknak.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top