nlc.hu
Aktuális

20 százalékkal is drágulhat a sertés- és csirkehús

A sertés- és csirkehús árában brutális drágulás jöhet még januárban

A Baromfi Termék Tanács szerint már január végén újra drágulhat a csirkehús ára, emellett pedig a sertéstermelők és feldolgozók is többet terveznek kérni a kereskedőktől.
Darált sertéshús

A KSH szerint az egyik legjobban dráguló élelmiszernek Magyarországon a csirkehús számít. A terméknek immár tizedik hónapja dinamikusan növekedik az ára, és ennek még nincs vége: január végén újabb áremelés jöhet. Az ok: drágul a takarmány, kilőttek az energiaárak, megugrottak a bérköltségek, és ezzel jelentősen drágulnak az állattartók költségei. A költségeik összesen egy év alatt 25-30 százalékkal növekedtek, ami már januárban áremelésekhez vezethet – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Nem elég, hogy a csirkehús ára drasztikusan kilőtt, a költségek emelkedése a sertéshús árában is meg fog látszani, a tenyésztők ugyanis már egy éve nem tudják a költségeiket az átadási árba beépíteni. A GKI szerint egy átlagos magyar háztartás tavaly 21 ezer forintot költött húsra, és most úgy számolnak, hogy ez a szám akár 4-5 ezer forinttal is növekedhet. Ez egy éven belül egy családnál 50 ezer forint többletkiadást okoz. A jegybank arra számít, hogy az élelmiszerek átlagosan 7 százalékkal drágulhatnak nálunk idén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top