nlc.hu
Aktuális

Dyson porszívó teszt

Ilyen az, amikor egy háztartási eszköz teljesen levesz a lábadról (X)

Pár hónapja költöztünk be új otthonunkba, amit azóta is folyamatosan rendezgetünk, csinosítunk. Még most is bőven van munka és takarítani való, ezért nagyon megörültem, hogy pont ebben az időszakban van szerencsém tesztelni a Dyson új vezeték nélküli porszívóját. Mutatom a tapasztalatokat.

Első pillantásra a Dyson V15 Detect porszívó egy szuper, futurisztikus dolognak tűnik, mintha csak a jövőből pottyant volna a nappalimba, de a használata pofonegyszerű. Pár kattintás, néhány illesztés, és már munkára kész. Rengeteg kiegészítővel érkezik, tisztítófejek, porkefék, töltő, és még néhány apróság. Ezeknek köszönhető, hogy szinte minden felületet tökéletesen át tudunk porszívózni, ráadásul vezeték nélkül.

Nem szabad szó nélkül elmennünk amellett, hogy végre nem kell a zsinórt kerülgetni, és azt átdugdosni, ha új helységbe érünk, hanem egyszerűen csak végig kell sétálnunk a szobákon. Ez a vezeték nélküliség a legnagyobb szabadságot adja. A porszívó könnyű, fél kézzel is nagyon kényelmes a használata, és csak a ravaszt kell nyomni, miközben végighaladunk a lakáson. Egy gombnyomással is be tudjuk kapcsolni, így nem kell folyamatosan nyomni, hanem tudunk kezet is cserélni, miközben zavartalanul megy a porszívózás.

dyson v15 detect absolute

Nagyon könnyű és könnyen is kezelhető a készülék

Három tisztítófej érkezik a porszívóval, és mindegyiknek megvan a maga fontos funkciója. Lássuk ezeket!

Számomra a legnagyobb újdonság a Laser Slim Fluffy tisztítófej, aminek lényege, hogy porszívózás közben egy zöld lézerfényt vetít maga elé, ami segít láthatóvá tenni azokat a porszemcséket és szennyeződéseket, amik szabad szemmel nem láthatóak. Első alkalommal nem gondoltam volna, hogy ez olyan sokat jelent majd, de a gyakorlat bebizonyította, hogy a legtöbb szennyeződés beleolvad a padlóba, és fel sem tűnik, csak akkor, ha ez a zöld fény megvilágítja. A magyarázat pedig az, hogy az emberi szem a zöldet élénkebben látja, mint a többi színt, ezáltal élesebb kontraszt alakul ki, vagyis ennek köszönhetően semmi nem marad észrevétlen.

Így egészen más élmény volt a takarítás, a végeredmény pedig egy sokkal alaposabb tisztítás volt, mint eddig bármikor. A tisztítófej puha nejlonból és antisztatikus szénszálas sörtékből készült és nekem a kemény padló tisztítására volt a legalkalmasabb a használata.

dyson v15 detect absolute

A zöld lézerfénynek hála, egyetlen porszem sem menekülhet előlünk

A másik fej, ami a porszívóval együtt érkezik, az a Direct drive tisztítófej, ami minden padlótípust tisztít, de én főleg a szőnyegekhez használtam, mert vannak rajta olyan nejlonszálas sörték, amik könnyedén kiszedik a koszt a szövetből. Alkalmas az egészen hosszú szálú szőnyegekhez is, hogy a mélyen ülő szennyeződésektől is meg tudjunk szabadulni.  

Ha épp nincs szükség a lézeres segítségre, akkor ez a fej is tökéletesen végzi a dolgát, mindennapos használatra a legjobb választás. Nagyon kényelmes használni, nem okoznak gondot az íves vagy szűk felületek. A csuklóban hajlítható fejjel egyszerű volt elfordulni a bútorok között is.

Ami még nagy újdonság volt, az az Anti-tangle hair screw motorizált fej, ami a hajszálak specialistája, ez a harmadik tisztítófej a dobozban. Szerintem mindenki ismeri azt a szörnyen idegesítő helyzetet, amikor egy idő után a porszívó fejére rágubancolódik az a sok hosszú hajszál. Ezektől elég nehéz és macerás is megszabadulni, de ez a tölcsér alakú hengerkefe megoldást tud nyújtani erre a problémára, mert egyszerűen csak legörgeti a hajszálakat a portartályba, így nem kell attól tartanunk, hogy a porszívó fejére gubancolódik minden, ami haj.

Én ezzel a fejjel a fürdőszobában mentem végig, mert ott nagyon gyakori, hogy a fésülködés után felsorakoznak a hosszú hajszálak a padlón. Pár pillanat volt mindössze, és minden hajszál eltűnt.

A tartályból könnyen kiüríthető volt, csak egy gombnyomás, és már landolt minden szennyeződés és hajszál a kukában. Azoknak is praktikus lehet, akinek háziállata van, mert ezzel, sokkal egyszerűbben meg lehet szabadulni a szőrszálaktól, mint egy hagyományos tisztítófejjel.

Ha pedig egy morzsaporszívót szeretnénk varázsolni ebből az high-tech eszközből, akkor a hosszú rudat lecsatolva és ezt a kis fejet felrakva már meg is vagyunk. Könnyedén átalakítottuk egy kézi porszívóra, amit az apró szennyeződésekhez tudunk bevetni.

dyson v15 detect absolute

Nem, ez nem egy űrfegyver. Ez a Dyson v15 Detect Absolute

A porszívó LCD kijelzőjéről is érdemes beszélni, mert vannak rajta alapfunkciók, mint például a töltöttség jelzése, de ennél sokkal-sokkal többet tud. Először is a kijelzőn 3 előre beállított mód közül lehet választani, auto, eco és boost mód. Auto módban a gép a lézeres fejnek köszönhetően folyamatosan jeleket küld arról, hogy mennyi és mekkora porszemcsék vannak a padlón. Így alkalmazkodni tud a körülményekhez és módosítja a szívóerejét, ha szükséges. Ez is egy szuper okos funkció.

Eco módban kíméletesebb fordulatszámon és hangerőn üzemel, így bátran használhatjuk este is, ha valami miatt szükséges lenne egy gyors takarítás. A boost mód magáért beszél, ez az a funkció, amikor a készülék a legmagasabb teljesítményen üzemel, a legmakacsabb szennyeződésekre bevethető. És ha ez a sok okos funkció nem lenne még elég, jön egy kis ráadás, mert a porszívó a Laser Slim Fluffy tisztítófejjel nemcsak megvilágítja a padló szennyeződéseit, hanem méri a felszívott port, a kijelzőn pedig méretre bontva látható a felszívott kosz mennyisége. Wow!

dyson v15 detect absolute

LCD kijelzőn figyelhetjük, mennyi és mekkora porszemcsével számoltunk le

A beépített porszenzor a tisztítás során a méretükből megállapítja, hogy milyen szennyeződéseket szívott fel, így pontosan tudjuk, hogy éppen mit is takarítottunk. A kijelzőn statisztikával láthatjuk, hogy a felszívott porban mennyi volt az allergén, a pollen, a hámsejt, a poratka és a nagyobb porszemcse, valamint az egyéb kisebb méretű anyag.

Nagy előnye még a gépnek, hogy 60 perc üzemidőt bír, ami alatt bőven körbejártam az egész lakást, nem kellett megszakítani a munkát egy töltéssel. A takarítás után pedig egy fali dokkolóra lehet helyezni, itt tud töltődni a következő használatig.

A különleges lézeres kiegészítővel és a kiemelkedően jó teljesítményével, sokkal könnyebbé és hatékonyabbá tette a házimunkát a Dyson V15 Detect, így én nagyon elégedett vagyok vele, mondhatni rajongója lettem ennek a high-tech porszívónak, főleg, hogy a teszt során kiderült, hogy sokkal okosabb, mint bármelyik eszköz, amit valaha tisztításra használtam.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top