nlc.hu
Aktuális

Médiatanács döntése az RTL hirdetéséről

Jogsértőnek találta a Médiatanács az RTL szivárványcsaládokról szóló hirdetését

Csak este 9 után vetíthették volna a társadalmi célú hirdetést.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogsértőnek minősítette az RTL Klub és a Háttér Társaság társadalmi célú hirdetését, amelyben szivárványcsaládokat mutattak be. Az MTI-ben is megjelent közlemény szerint a csak fideszesekből álló Médiatanács úgy látta, hogy az RTL Klub szolgáltatója tizenegy alkalommal nem megfelelő időben sugározta A család az család című, társadalmi célú reklámot 2020 decemberében, adta hírül a hvg.hu.

„Mivel a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása, így azok csak este 9 és reggel 5 óra között kerülhettek volna adásba, miközben a csatornán reggel 6 és este 20 óra között adták le őket” – írták.

A tavaly nyáron megszavazott törvénymódosítások értelmében tilos olyan reklámot elérhetővé tenni 18 éven aluliaknak, amely „a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

A Médiatanács egy másik ügyben is döntést hozott. Egész pontosan azt, hogy nem találták sem kirekesztőnek, sem gyűlöletkeltőnek Osztie Zoltán teológiatanár, katolikus pap kijelentéseit. Osztie a Vasárnap.hu-n beszélt többek közt arról, hogy „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák. Erőszakot tesznek a gyermekeken.”

Lmbtq zászló

Fotó: Unsplash

A kijelentések miatt egy civil szervezet tett bejelentést a hatóságnál, az azonban arra jutott, hogy „a plébános erőteljes kritikát fogalmazott meg az LMBTQ ideológiát propagáló aktivistákkal szemben a Katolikus Egyház hivatalos álláspontjának, tanításának megfelelően, de nyilatkozata nem volt sem kirekesztő, sem gyűlöletkeltő.” Azt is írták: „a testület rögzítette, hogy a plébános által megfogalmazott bírálat politikai véleménynek számít, és így a véleményszabadság által a leginkább védendő megnyilvánulások közé tartozik, továbbá a szabad véleménynyilvánítás joga kiterjed az egyes közösségek szellemiségével, gondolatvilágával ellentétes megnyilvánulásokra is, ezért nem indított eljárást.”

A család az család

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top