nlc.hu
Aktuális

Több száz gyógyászati segédeszköz tűnhet el a kínálatból

Több száz gyógyászati segédeszköz tűnhet el a kínálatból

A gyógyászati segédeszközök egy részét drágább beszerezni, illetve legyártani, mint amennyit fizet érte a társadalombiztosítás és a beteg.

Idén tavasztól több száz gyógyászati segédeszköz tűnik el a hazai betegellátásból, például mankó, járókeret, moped, gyerekek súlyos gerincferdülését korrigáló, egyedi gyártású fűző, cipő  – írja a Népszava a gyógyászati segédeszközök forgalmazóinak nyomán.

A problémát az okozza, hogy sok terméknek az előállítása vagy a beszerzése többe kerül a forgalmazónak, mint amennyit a tb és a beteg fizet érte. Az egészségügyi kormányzat 3 milliárd forintos gyorssegélyt ígért a legkritikusabb termékek árkiegészítésére, de a szakma szerint ez kevés, legalább 20 milliárdra lenne szükség.

Több száz gyógyászati segédeszköz tűnhet el a kínálatból

Több száz más gyógyászati segédeszköz mellett járókeretek is eltűnhetnek a kínálatból (Fotó: Varga György)

A társadalombiztosítás által támogatott listán szereplő eszközök közül jelenleg közel 400 termékkel van súlyos probléma, amelyeket így nem, vagy csak korlátozott számban forgalmaznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top