nlc.hu
Aktuális

Felfedte a metaverzumos szoftver veszélyeit a BBC

Veszélyekre bukkant a BBC a népszerű VR játékban

A VRChat-ben a kiskorúak könnyen keveredhetnek felnőttekkel és sztriptízbárokba is bejuthatnak

Meghökkentő tapasztalatokról számolt be a BBC News riportere, miután rácsatlakozott egy metaverzumos, azaz a virtuális valóságban működő szolgáltatásra, a VRChatre. Ezt nem a Facebook fejleszti, de a Facebook Meta Quest nevű headsetjére lehet letölteni, és a használatához csak egy Facebook-fiók szükséges.

virtuális valóság, billenyűzet, cyberbullying

(Fotó: Pixabay)

A HVG írta meg, hogy a BBC újságírója arra volt kíváncsi, mikkel találkozhat egy fiatalkorú, ha belép a szoftver által kínált digitális világba. Mint írta, a szolgáltatáshoz legalább 13 évesnek kell lenni. Ő egy ilyen idős lánynak adta ki magát, de a valódi személyazonosságát sem közben, sem utólag nem ellenőrizte senki.

A VRChat egyfajta közösségi tér, ahol a különböző szobákban avatárokként – azaz digitális karakterként – kommunikálhatnak egymással a felhasználók. Az újságíró azt állítja, hogy bár a szolgáltatás nagyon békésnek tűnik, valójában egyáltalán nem az: ő például simán bejutott egy sztriptízbárba, vagy egy másik helyre, ahol erotikus szerepjátékokat játszottak.

A BBC News kapcsolatba lépett egy kiberbiztonsági szakértővel, aki hónapokon át vizsgálta a VRChatet, és aki most a YouTube-on teszi közzé kritizáló videóit. Az illető olyan fiatalkorú felhasználókkal is beszélt, akik az idősebbek áldozatává váltak. Közülük néhányat virtuális együttlétre próbálták rávenni, aki pedig megpróbált ellenállni, azt megfenyegették.

A névtelenséget kérő szakértő szerint a legnagyobb probléma, hogy a felületen a gyerekek szabadon keveredhetnek a felnőttekkel, ami elfogadhatatlan. Ugyanezt hangsúlyozta a brit gyermekvédelmi szervezet, az NSPCC is, miután tudomást szerzett a BBC munkatársának tapasztalatairól. Szerintük a technológiai vállalatok keveset tanultak a közösségi média első generációjával elkövetett hibákból, és ahelyett, hogy ezeket javítanák, már egy új digitális világ alapjait építik.

A Facebookot és az Instagramot is magába foglaló Meta óriáscég azt közölte, szolgáltatásaik rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára, hogy blokkolják a többi felhasználót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top