Aktuális

A környezettudatos öltözködés akkor is érint, ha évente csak három új ruhát vásárolunk (x)

Teljesen mindegy, hogy évente három vagy ötvenhárom új ruhadarabot vásárolunk, a környezettudatos öltözködés mindenkit érint, aki felöltözik reggelente, és abban a kiváltságos helyzetben van, hogy döntéseket hozzon a fogyasztásáról. Miért ne csináljuk megfontoltabban, ha egyszer megtehetjük?

A környezettudatos öltözködés akkor is érint, ha évente csak három új ruhát vásárolunk (x)Fenntartható divat vagy környezettudatosabb öltözködés?

Újságíróként 2016 óra foglalkozom a fenntartható divattal. Az elmúlt öt évben sokat változott a témához való hozzáállásom, a kommunikációm. Ma már nem is szeretem például a fenntartható divat kifejezést használni. Egyrészt azt érzem, teljesen elhasználták, kilúgozták a fenntarthatóság szót. A divat kifejezés hallatán pedig a legtöbben fejvesztve menekülnek, azt érzik, ez a téma nem nekik szól, hiszen nem is divatosak, illetve nem akarnak azok lenni. Találkozom azzal az attitűddel is, hogy a divat amúgy is valami nagyon felszínes dolog, aminek nincs létjogosultsága a mai világban.

Sokkal célravezetőbb, ha a környezezettudatos(abb) öltözködésre hívom fel a figyelmet, ugyanis ez tényleg mindenkit érint, aki abban a kiváltságos helyzetben van, hogy dönthet arról, milyen ruhákat vesz fel és milyen ruhákat vesz meg. A fenntarthatóságról és környezettudatosságról ugyanis senki nem fog gondolkodni, akinek a napi megélhetés okozza a legnagyobb problémát, nem is elvárható tőle.

A ruházati és textilipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb a világon, az olcsóság, a gyorsaság, a könnyű elérhetőség, az újdonság varázsa, a társadalomba való beilleszkedés mind olyan igények, amelyekre a piacvezető, úgynevezett fast fashion és ultra fast fashion márkák megoldást kínálnak. Mit tehet az, aki nem szeretné ezeket a márkákat támogatni, de megoldást szeretne?

Ha már veszünk ruhát, keressünk környezettudatos opciókat

A legfenntarthatóbb ruhadarab az, ami el sem készül – mondja Szentesi Réka magyar divatkutató. A második legfenntarthatóbb pedig már ott van a szekrényünkben. További opciók a ruhacserék, a másodkézből vásárlás (ami nem kizárólag a turkálók intézményéről szól), a varrás, a varratás. Sokadik, de nem kihagyható a sorból, a lokális márkáktól történő vásárlás, amelyek nemcsak Magyarországon érkeznek, de az etikus gyártás, a környezetbarát alapanyagok, a körforgásos modell mellett tették le a voksukat.

A Printa több mint tíz éve a fenntarthatóságot, környezettudatosságot képviseli, ötletes újrahasznosítók, az elkészült termékről pedig sok esetben senki nem mondaná meg, mi volt korábban. Nagy méretű férfi ingekből csinos női blúzok és ruhák, pokrócokból különleges kabátok, pelerinek, régi bőrnadrágból, bőrszoknyábül örök garanciával rendelkező bőtáskák készülnek a műhelyben. Sok ruha zero waste szabással, szabászati hulladék nélkül készül, ha pedig marad némi hulladék, azokkal a náluk készült textil gyerekjátékokhoz használják fel. A Printa abban is nagyon jó, hogy újrahasznosított fonalakból készült textilekből vagány ruhadarabokat alkosson. Nők, férfiak és gyerekek számára is készítenek ruhákat, kiegészítőket, de a háztartás zöldítése kapcsán is találni náluk termékeket.

De teljesen mindegy, veszünk-e új ruhát, mosni akkor is kell

Sokan úgy döntenek, egyáltalán nem vásárolnak maguknak ruhát – sokszor évekig. Pont elég az, ami a családban van körforgásban. A környezettudatos gardrób témájához hozzátartozik a ruhák megfelelő ápolása, tárolása, mosása is. Bár az illatok sokakat magukkal ragadnak, halványzöld megoldás, ha pont annyi mosószert használunk, amennyi az előírásban szerepel. Zöld megoldás ha kevesebbet, okosabban mosunk és ökocímkével, tanúsítvánnyal rendelkező mosószerre váltunk.

A Sansin mosó- és tisztítószerei valóban környezetbarát termékek és emellett tényleges tisztító hatásuk is van. A termékek természetes és organikus összetevőkből állnak, kőolaj-alapú származékoktól mentesek, és mesterséges színező anyagot nem tartalmaznak. A fenti állításokra az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által kiadott védjegy is garancia.

A termékek előállításához nem használnak állati eredetű anyagot és nem végeznek állatkísérletet. Sőt, nem használnak állati génekkel vagy állati eredetű anyagokkal kapcsolatos géntechnológiával módosított organizmusokat (GMO) sem. Ezért is kaphatta meg a The Vegan Society (Vegán Társaság) védjegyét. A Sansin vidám, színes flakonjai 100% újrahasznosított műanyagból készülnek, ráadásul bizonyos üzletekben újratölthetők is.

A környezettudatos ruhatárban nincs helye az eldobhatóságnak

Nem a környezettudatos öltözködés drága, hanem a gyors divat nagyon olcsó. Ez az olcsóság azonban csak látszólagos. A fast fashion és ultra fast fashion márkák termékei sokszor silány minőségűek, pillanatok alatt tönkremennek. Az ésszel felfoghatatlan tömeggyártásnak mindannyian megfizetjük az árát egy idő után: embertársaink és a bolygó kizsákmányolása valamennyiünk életére hatással van, hosszú távon egyszerűen nem fenntartható.

Az eldobható ruhadarabokat és eldobható egyéb eszközöket is érdemes lecserélni minőségi, újrahasználható darabokra. Azzal, hogy a környezettudatos öltözködéssel elkezdtem foglalkozni, hamar eljutottam oda, hogy mennyi mindenen lehetne még változtatni a ruhatáramon kívül a a háztartásomban is. A Nem vásárolok ruhát egy évig! kihívás alatt váltottam mosható arctiszító korongra, szalvétára, a műanyag zacskó helyett mosható textilzsákot használok amikor csak tudok. A legnagyobb változás viszont az volt, hogy az egyszer használatos, eldobható menstruációs eszközökről is mosható verzióra váltottam.

Egészen egyszerűen sokkolt az a tény, hogy egy átlagos nő az élete során körülbelül 12000 betétet használ el, amelyeket hiába tüntetünk el a szemünk elől, lebomlásukhoz több évszázad kell. A tamponok és betétek gyártása sem kifejezetten környezetkímélő, a fehérítésük sok esetben klórral történik, a betétekben található nedvszívó zselé kőolajszármazék. Ezeknek nemcsak a környezetre, hanem a testünkre sincsenek jó hatással.

A This is Redy menstruációs bugyijaim évek óta folyamatosan bizonyítanak edzésen, hosszú, rohangálós hétköznapokon. Nem tudom, milyen high-tech nedvszívó anyagot használnak a termékeknél (amelynek anyaga rendelkezik OEKO-Tex tanúsítvánnyal), de egészen elképesztő, hogy soha nem lesz kellemetlen szagú. A nappalaim ugyanolyan pörgősek maradnak, az éjszakáim viszont lényegesen nyugodtabbak lettek, mert eszembe sem jut, hogy valami baleset történhet.

Ahány ember, annyi ruhatár. Ahány ember, annyi megoldás

Az elmúlt öt évben még egy nagyon fontos dolgot tanultam meg: mindenkire érvényes megoldás nem létezik. Olyan sokfélék vagyunk, olyan sokféle elképzeléssel, igénnyel a ruháinkkal kapcsolatban – legyen szó hétköznapi darabokról vagy technikai öltözékről -, hogy nem lehet és nem is szabad egyféle lehetőséget hirdetni. Ami viszont mindenki számára sorvezető lehet: a termékek készüljenek lehetőség szerint minél közelebb, képviseljék a körforgásos gondolkodást, és minél kevésbé ártsanak a környezetnek és más embereknek. A fogyasztótól nem lehet mindent számonkérni, de higgyük el, hogy óriási szerepünk van a változásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top