nlc.hu
Aktuális

Ukrán menekültek a Nyugati pályaudvaron

Rengeteg menekült érkezett a Nyugatiba, halmokban állnak az adományok

A civilek nem győzik osztani az adományokat, ilyen összefogást még nem láttunk.

A háború ötödik napján inkább csak szállingóztak, a hatodikon megtelt menekültekkel a Nyugati pályaudvar és környéke. Eddig egy kordonnal ekülönített területen várták őket a Pályaudvar bejáratánál; ez most változott, a Nyugati bal oldalán kaptak egy nagyobb, átjáróként szolgáló termet a civilek, hogy ott osszák az adományokat és koordinálják a segítségnyújtást.

A terem hullámokban telik meg, volt, hogy mozdulni sem lehetett. Főleg fiatalok és családok érkeznek, köztük rengeteg kárpátaljai magyar is, de sok volt az Ukrajnában tanuló külföldi diák. Az önkéntesek – egyik oldalon a Vöröskereszt, a másikon a Református Szeretetszolgálat emberei – asztalokon keresztül osztják az adományokat: ételt, gyerekjátékokat, ha kell, tampont, vény nélküli gyógyszereket. Közben folyamatosan érkeztek a szállítmányok a nagy hipermarketek zacskóival. A környéken több önkéntes tolmács teszi a köröket, és még sofőr is rendelkezésre áll. A gyerekes anyukák egy elkülönített kanapén pihenhetnek és szoptathatnak, ha szeretnének.

Ukrán menekültek a Nyugati pályaudvaron

Fotó: Neményi Márton

Egy apuka hiába kért fejfájás elleni gyógyszert, egy csapat fiatal pedig okostelefonba való tűt keresett, hogy kicserélje az itt kapott SIM-kártyákra a sajátokat. Úgy tűnik, főleg ezekben az apróságokban van hiány: jól jön a powerbank, a különféle USB-kábelek, ha valaki arra jár, tartsa észben.

Ukrán menekültek a Nyugati pályaudvaron
Megnézem
Összes kép (9)

Egy rossz szót sem hallottunk, rosszalló tekintetet sem láttunk, ilyen összefogásra nem emlékszünk a közelmúltban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.