nlc.hu
Aktuális

Kényszerbezárás tartanak benzinkutak a készlethiány miatt

Kígyózó sorok próbálnak benzinhez jutni, sok hazai benzinkút készlethiánnyal küzd

Kígyózó sorok, bezáró benzinkutak. A hiány oka egyértelműen a maximált forintos ár.

A Telex egy hosszabb cikkben járt utána a jelenségnek.  Ebben azt írják, hogy a főváros déli agglomerációjában és még sok helyen elfogytak az üzemanyagok. Olvasók és benzinkút üzemeltetők mondták azt a lapnak, hogy egyes helyeken egyszerűen elfogyott a benzin.

benzin

A kép csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Az egyik vállalkozó szerint, aki egy-egy dabasi és ócsai magánkutat üzemeltet, a hiány oka egyértelműen a maximált forintos ár.
A nagykereskedők, így az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni.

Az egyik vállalkozó szerint  több száz magán benzinkút be fog zárni hétvégén.

Mint kiderült, nemcsak a főváros környékén jelent problémát az üzemanyaghiány. A Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron is ilyen táblával szembesültek az Oranges Oil kútjára érkezők:

A Telex azt írja, hogy a Mosonmagyaróváron szerdán a helyiek és környékbeliek megrohamozták a nyitva maradt benzinkutakat, és Győrben a Galántai úti MOL-kúton is kígyózott a sor, míg az osztrák határszéli Jánossomorján február 25-én zárt be egy kis benzinkút. Továbbá több más nyugat-dunántúli kút is leállni kényszerült,

mert kifogytak az üzemanyagból.

A cikk szerint a határ közelében lévő kutakon a helyzetet rontja, hogy az osztrák és szlovák autósok is tömegesen járnak át tankolni a jelentős árkülönbség miatt, így ezeken a kutakon is hamar kifogynak a készletből.

A holtankoljak.hu szerint péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára azoknak a végfelhasználóknak, akik direktben vásárolnak nagykereskedőktől. A benzinkutak továbbra is 480 forintért vásárolhatnak (ha tudnak) benzin és gázolajat.

Mindeközben soha nem látott mértékben emelkednek a nagykereskedelmi üzemanyagárak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy szerdán:

  • a benzin beszerzési ára bruttó 41 forinttal emelkedik
  • a gázolajért pedig 66 forinttal kell többet fizetnie annak, aki végfelhasználóként vásárol üzemanyagot nagykereskedőtől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top