nlc.hu
Aktuális

A csütörtöki drón után kétszer riasztották a Gripeneket

A Magyarország fölött átrepülő drón után kétszer riasztották a Gripeneket

Csütörtök éjszaka hazánk fölött átrepült egy katonai drón, aztán pénteken kétszer is hasonló jeleket észleltek. Felszálltak a Gripenek, de nem találtak semmit.

Csütörtök éjjel lezuhant egy pilóta nélküli katonai gép Zágráb lakott területén. Egy három méter széles, egy méter mély kráter keletkezett, de személyi sérülésről nem érkeztek hírek. 

Szakértők szerint – a roncsok alapján – egy feltehetően Ukrajnából elindított, Tu-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén. Ilyennek az ukránok rendelkeznek, ők viszont tagadják, hogy az övék lett volna a drón. 

Alábbi videón látható a becsapódás helye: 

A nagy sebességgel haladó katonai eszköz Románia felől érkezve

Magyarország légterébe is belépett, és 40 percig haladt hazánk fölött.

Miután a horvátok közölték, hogy Magyarországon keresztül haladt a drón, péntek délután a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy „egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében”.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.

– közölte a honvédség.

Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én

Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én. A roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet katonai felderítõ robotrepülőgép zuhant le a horvát fõváros területén (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Egyelőre minden jel arra utal, hogy a robotrepülő valamiért eltévedhetett. Ezt támasztja alá, hogy kifogyott belőle az üzemanyag (ezért zuhant le), és mivel felderítő drón, semmilyen fegyverzettel nincs felszerelve.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a magyar légierő a péntek déli órákban az éjszakaihoz hasonló jeleket detektált, ezúttal az északkeleti országrészben. Ezért a kecskeméti bázisról felszálltak a készültségi szolgálatban lévő Gripenek, amelyek átvizsgálták az érintett területet, de ott semmilyen repülő objektumot nem találtak, így visszatértek a támaszpontra. Ez a délutáni órákban is megismétlődött, azonban akkor sem fedeztek fel semmilyen légi járművet.

Magyarország Romániával és Horvátországgal közösen vizsgálja a lezuhant drón esetét.

A Tu-141-es drón

A szovjet fejlesztésű Tu-141-es drón több mint 14 méter hosszú, és 6 tonna súlyú. Futóműve nincs, rakétákhoz hasonlóan lövik ki, ejtőernyőkkel száll le, hatótávja pedig nagyjából 1000 kilométer. Először 1974-ben repült, a szovjetek 152 darabot készítettek belőle. A Szovjetunió felbomlása után a robotrepülőgépek többsége az ukrán légierőhöz került. Később kivonták a használatból, de Krím 2014-es inváziója után újra csatasorba állították a drónokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top