nlc.hu
Aktuális

A bombák elől menekített állatokkal fennakadt a határon

Majdnem a határon ragadt 28 macskával

A szlovák határőr jelezte, nem elég a chip és útlevél, befogadó nyilatkozat is kell a határátlépéshez.
ukrán macska, ukrán-orosz háború, állatmentés

Szorult helyzetben találta magát a szlovák-magyar határon Márton Vlad András. A dömösi madármentő és kollégái ugyanis egy Kijev közelében található menhelyről hoztak el 28 macskát és 4 kutyát, valamint az intézmény két munkatársát miután a menhelyet bombatámadás érte. Az volt a terv, hogy a chippel és útlevéllel rendelkező állatokkal Szlovákián keresztül Magyarországra utaznak, ám váratlan akadályba ütköztek az Ungvár közeli határátlépőnél. Miután 14 órát várakoztak a sorban, a szlovák hatóság embere, az állatmentő beszámolója szerint, elfogadhatatlan hangnemben oktatta ki a őt és a társaságában levő két ukrán nőt. Jelezte nekik, hogy nem elég a chip és az útlevél, ilyen nagy számú állat esetén már szükség van befogadó nyilatkozatokra is, amivel szavatolják, hogy macskák és kutyák nem maradnak Szlovákia nyakán. 

Márton Vlad András a történtekről egy, az FB oldalára feltett videóban számolt be és egyúttal segítséget kért a helyzet megoldásához. A madármentő szerint – akit az nlc.hu telefonon ért utol a határon – előzetesen többször is érdeklődött afelől, hogy kell-e az útlevélen és chipen kívül más ahhoz, hogy átléphessék a macskákkal és kutyákkal a határt, de nemleges választ kapott.

Mint mondta, minden állatnak meg van már a helye, de nem készültek arra, hogy befogadó nyilatkozatokat is kell majd felmutatniuk. Amikor hívtuk éppen azon dolgoztak kollégáival, hogy ezeket pótolják. Nyomatékosította, keresztül-kasul utazta már állatokkal Európát, de ilyen stílussal még soha nem találkozott. Hozzátette, úgy tudja egyébként, egy nappal korábban egy nagy számú állattal Olaszországba igyekvő csoport is ugyanebbe a helyzetbe került. Kicsivel később a videóhoz mellékelt feliratot azzal frissített, hogy a helyzet megoldódott és ígérte, beszámol majd arról, hogy hogyan, ha egyszer hazaértek és kipihenték magukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top