nlc.hu
Aktuális
Veszélyes húskészítményekre figyelmeztet a Nébih

Veszélyes húskészítményeket vontak ki a forgalomból

Fertőzött hústermékekre bukkant a Nébih.
húspiac

Listeria fertőzöttséget mutattak ki egy papkeszi termelő húskészítményeiben – számolt be honlapján a Nébih. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság azt kéri, hogy azok, akik a termelőtől 2022. március 3. után vásároltak, kizárólag alapos hőkezelést követően vagy – sütést nem igénylő élelmiszerek esetén – egyáltalán ne fogyasszák el a termékeket, élelmiszer-fertőzésre utaló tünet (láz, hányás, hasmenés, fejfájás) esetén pedig mielőbb forduljanak orvoshoz!

A veszélyes húskészítmény adatai:

Az előállító: Sári Gyula (kistermelő), 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.

Az értékesítés helyszíne:

– Veszprém Vásárcsarnok 8200 Veszprém, Jutasi út 2.

– 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.

A probléma jellege: Listeria monocytogenes fertőzöttség

Az eset kapcsán a területi hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, a telephelyén lévő termékeket pedig kivonta a forgalomból.

Tudj meg többet a Listeriáról!

A Listeria baktérium környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium. Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezéssel, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (például fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak anélkül, hogy tudnának róla.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ezekre is ügyelj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top