Listeria fertőzöttséget mutattak ki egy papkeszi termelő húskészítményeiben – számolt be honlapján a Nébih. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság azt kéri, hogy azok, akik a termelőtől 2022. március 3. után vásároltak, kizárólag alapos hőkezelést követően vagy – sütést nem igénylő élelmiszerek esetén – egyáltalán ne fogyasszák el a termékeket, élelmiszer-fertőzésre utaló tünet (láz, hányás, hasmenés, fejfájás) esetén pedig mielőbb forduljanak orvoshoz!
A veszélyes húskészítmény adatai:
Az előállító: Sári Gyula (kistermelő), 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Az értékesítés helyszíne:
– Veszprém Vásárcsarnok 8200 Veszprém, Jutasi út 2.
– 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
A probléma jellege: Listeria monocytogenes fertőzöttség
Az eset kapcsán a területi hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, a telephelyén lévő termékeket pedig kivonta a forgalomból.
Tudj meg többet a Listeriáról!
A Listeria baktérium környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium. Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezéssel, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (például fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak anélkül, hogy tudnának róla.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock