Aktuális

Milyen házakban fogunk élni 30 év múlva? (x)

Bár a sci-fi írók szeretik elengedi a fantáziájukat, valószínűleg a következő évtizedekben nem épülnek gömb alakú, repülő épületek, ahogy a távirányításra eltűnő falak is egyelőre szürreális ötletnek tűnnek. Az építőipar tendenciáit nézve az viszont tagadhatatlan, hogy nagy változások várhatóak az otthonok kialakítása terén, és ezek közül van olyan, ami már most szinte szó szerint az ajtónkon kopogtat.

Milyen házakban fogunk élni 30 év múlva? (x)
Életnagyságú lego

Ahogy változnak családi körülményeink, úgy változik az otthonunk is: a gyerekek születésével nagyobb lakótérre vágyunk, majd ha kirepültek a csemeték, kisebbel is beérjük. Ez mostanáig több költözést, vagy költséges házátalakítást jelentett. A díjnyertes brit építésziroda, a Studio Partington szakemberei azonban úgy vélik, a jövőben egyszerűbb lesz aktuális igényeinkre szabni otthonunkat, mivel hódítani fognak a moduláris, előregyártott elemekből legószerűen összeállítható házak.

Milyen házakban fogunk élni 30 év múlva? (x)
Tégla helyett 3D nyomtatás

Tavaly Németországban és Amerikában is bemutattak már olyan házakat, amelyek speciális betonnyomtatóval készültek. A technológia lényege, hogy egy bizonyos időzített kötésű, e célból fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként felépítve nyomtatnak betonelemeket. Egy teljes ház felépítéséhez pedig mindössze 3 ember 2 napi munkájára van szükség, ami az építőipari munkadíjak drasztikus emelkedése mellett kétségkívül nagy előnye.

Napfényes tető

A klímaváltozás is hatással lesz a következő évtizedek építkezési trendjeire. Megújuló energiaforrás alkalmazása nélkül nem lehet majd új házakat felhúzni, a tulajdonosok viszont arra vágynak, hogy ezek az eszközök, rendszerek minél organikusabban, szebben belesimuljanak életükbe és otthonukba. A hagyományos, nagypaneles szolár rendszereket ezért felváltják az olyan esztétikus megoldások, mint a Terrán Generon napelemes tetőcserepe, mely a héjazatba épülve termel zöld energiát. Ráadásul erre már nem is kell várni 2050-ig, hiszen a Generonnal már most jövőbe mutató és környezetbarát otthonunk lehet.

Milyen házakban fogunk élni 30 év múlva? (x)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top