Aktuális

Láss tisztán! Energia nap mint nap (x)

Manapság már nem számít újdonságnak napenergiával biztosítani otthonunk energiaigényét részben vagy egészben, ráadásul a megoldások tárháza is igen széles. Azonban funkció, esztétikum és biztonság szempontjából sem mindegy, hogy milyen rendszerre esik a választásunk.

Láss tisztán! Energia nap mint nap (x)

 

Az éltető fény

A napenergiával működő megoldások között sokféle megközelítésből tehetünk különbséget. Az első és legfontosabb a funkciók tisztázása, így a napelem és napkollektor szerepének szétválasztása, utóbbi ugyanis csak vízmelegítésre alkalmas napenergia-gyűjtő eszköz, míg a napelem az elektromos hálózatra kötve képes részben vagy akár teljesen ellátni háztartásunkat árammal.

Hasonlóan fontos az eltérésre rávilágítani a felépítés terén is: Ugyanis a nagytáblás, tetőre szerelhető napelemek mellett a tető héjazatába simuló, úgynevezett inroof megoldás is létezik. Előbbit lakó- vagy melléképület tetejére saját tartórendszerrel telepítik, míg utóbbi napelemes tetőcserép formájában tölt be kettős funkciót. A Generon névre hallgató magyar találmányban egyesül a tradíció és a legújabb kori technológia, az időtálló betoncserepekre helyezett ellenálló szolár moduloknak köszönhetően.

Láss tisztán! Energia nap mint nap (x)
Integráltan gondolkodva

Az esztétikumon túl más előnyökkel is jár, ha a tetőcserepek irányából közelítjük meg a napos kérdést. A klasszikus nagytáblás panelek tartóelemeit a cserepek alatti tetőszerkezethez szükséges rögzíteni, ami úgynevezett tetőáttöréssel jár, emiatt megnövelheti a viharkárok kockázatát. A Terrán fejlesztésével ez elkerülhető, így nemcsak, hogy biztonságosabb, de hűvös eleganciájának köszönhetően a Generonnal sikkesebb végeredményt is kapunk. A termék megbízhatóságáról tanúskodik, hogy már több mint 250 családi ház és közintézmény esetében szolgál energiaforrásként, és a beépített modulok száma meghaladja 100.000-et.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top