nlc.hu
Aktuális

Meghibásodott egy hullámvasút Dunakeszin

Többen megsérültek, miután balesetezett egy hullámvasút Dunakeszin

A rendőrség szakértő bevonásával indított büntetőeljárást az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Többen is könnyebben megsérültek vasárnap Dunakeszin, amikor meghibásodott az önkormányzati gyermeknapon felállított bobkocsis sárkány hullámvasút. Az esettel kapcsolatban a Dunakeszi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A hatóság szakértő bevonásával vizsgálja, mi okozhatta a balesetet. Az nlc több szülővel is beszélt, akiknek a gyermekei rajta voltak a hullámvasúton, amikor – a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – egy vészfékezés nyomán eltört a sín egyik összekötője.

vándor hullámvasút

Megkeresésünkre a Dunakeszi Önkormányzat levélben jelezte, „sajnálattal értesültek a vasárnap délutáni gyermeknapi balesetről”. Egyúttal csatolták a vidámpark üzemeltetőjének, Steingruber Pálnak a közleményét az ügyben.

A dokumentum szerint a vészfékezés oka az volt, hogy egy gyermek röviddel az indulás után felállt a hullámvasúton, mert rosszul lett. Az irányítófülkében ülő kolléga észrevette a jelzést és alkalmazta a vészmegállítót. Mint írták,

a hirtelen fékezés hatására egy ponton eltört egy összekötő a pályán ezért kitört egy kerék és megbillent a szerelvén. Ezek és a fékezés eredményezte hirtelen megállás miatt megütötték magukat az utasok.

Az üzemeltető sajnálatát fejezete ki a történtek miatt és hozzátette, szeretné leszögezni, hogy a vészfékezéssel egy komolyabb baleset ellen védekeztek. Mint írta, a szerelvényt nemcsak az oldalsó kerekek tartják a sínpályán, alul is vannak kerekei, ezért nem tudnak leesni a kocsik a sínről.

Az Országos Mentőszolgálat kérdésünkre elmondta, a 29-ei eset kapcsán a Dunakeszi mentőállomást riasztották, a kiérkező mentők pedig egy nőt és egy kislányt láttak el és szállítottak kórházba könnyebb fejsérülés miatt.

Azok közül, akik szemtanúi voltak a vasárnapi esetnek, többen azt mondták, sokkolta őket a látvány. Az nlc-nek nyilatkozó egyik anyukának három gyermeke is a hullámvasúton ült, amikor meghibásodott. Azt mesélte, az egész pillanatok alatt történt és úgy érzi, kevésen múlt, hogy nem történt tragédia.

Mint mondta, a szerkezet eleve nagyon csikorgott, amikor elindult, de akkor még nem gondolták, hogy bármi baj lehet. Néhány másodperc múlva hallotta, hogy a kocsikat lefékezik. Úgy tűnt pár pillanatig, mintha a szerkezet dőlne, majd visszafelé kezdtek gurulni a kocsik és a perontól kicsit távolabb megálltak. A szemtanú gyermekei közül a legkisebb, 7 éves lánya ijedt meg a legjobban. Neki még éjszaka is nehezére esett elaludni.

Az anyuka azt mondta, hogy a gyerekei utolsóként szálltak be a hullámvasútba és közülük csak az egyik ütötte be a térdét erősebben a fékezésnél, de látott többeket – köztük egy felnőtt nőt – akik középen ültek, amikor a baleset történt, és vérzett az arcuk, az orruk feltehetően azért, mert a fékezés nyomán lefejelték a fém szerkezetet. A szülő azt mondta, a jövőben családjával együtt mindenképpen elkerülik az ilyen jellegű vidámparki játékokat.

Nem hisznek az üzemeltetőnek

Egy másik szemtanú, aki maga is fent ült édesanyjával, testvérével és 3 éves kislányával a hullámvasúton amikor az eset történt, azt mondta, borzasztó élmény volt. Ő is jelezte, hogy már eleve nagyon csikorgott a szerkezet és volt egy pillanat, amikor attól tartott, az egész ki fog dőlni. Fékezésnél úgy érzete, mintha karambolozott volna és beütötte a lábát, de nem kért orvosi segítséget. A gyermeke szerencsére nem sérült meg. Miután megálltak, a férje odarohant és kikapta a kicsit a hullámvasútból és mondta nekik, hogy kitört a kerék. A nő párja egyébként a földről videót is készített az esetről, amelyről pont az hiányzik, amikor elkezdődik a vészfékezés.

Kérdésünkre az édesanya elmondta, „kamunak tűnik”, amit az üzemeltető állít, mert ő nem látta, hogy bárki is felállt volna és a felvételen sem látszik ilyesmi. A fékezés után hallotta, hogy többen sikítottak és, amikor megállít a szerkezet látta, hogy a mögötte ülő nőnek szét volt nyílva a homloka, a mellette ülő gyereknek pedig szintén tiszta vér volt az arca. Szemmel láthatóan sokkos állapotba került a kisgyerek.  A nyilatkozó anyuka szerint utólag, már az is furcsa volt, hogy senki nem ellenőrizte, valóban magukra húzták-e az emberek a biztonsági kart mielőtt elindult a hullámvasút.

Amikor beszéltünk, mondta, hogy mégis elmegy orvoshoz, mert egyre jobban fáj a lába. Jelezte azt is, lelkiismeret furdalása is van, mert az ő ötlete volt, hogy üljenek fel a hullámvasútra. Telefonbeszélgetésünk végén nyomatékosította, most volt először és utoljára ilyen rendezvényen.  

Dunakeszin többek egyébként azon háborodtak fel, hogy a gyermeknapi rendezvényről szóló elsődleges helyi híradásokban nem szerepelt, hogy baleset történt, csak annyi, hogy szerencsére nem mosta el az eső az egyébként „óriási sikernek” örvendő rendezvényt.  Szerintük ugyanis egy ilyen helyzetben a legrosszabb, amit tehetnek az illetékesek, ha szőnyeg alá seprik a történteket. Időközben cikk jelent meg a balestről a Dunakeszi Poszt oldalán is.

A Dunakeszi Város Önkormányzata azt ígérte, hogy figyelemmel kíséri a rendőrségi eljárást, és „ha annak megállapítása indokolja, természetesen a szükséges intézkedéseket megteszik”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top