nlc.hu
Aktuális

Kész Veszprém második gigantikus falfestménye

Elkészült Veszprém második tűzfalfestménye

Szent István és Gizella királyné a Munkácsy utca tízemeletes társasházának faláról néz le a városra

Elkészült, és hihetetlenül impozáns lett Veszprém második tűzfalfestménye. A mintegy 300 négyzetméteres mural festése júniusban kezdődött, s bár az időjárási körülmények közbeszóltak, kilenc nap alatt így is sikerült befejezni – írja a vehir.hu.

Veszprémi óriási falfestmény a Munkácsy utcában

(Fotó: 82nullanulla)

Megalkotójának, Menthának (Ozsváth Gergely) van már némi rutinja: több mint húsz éve foglalkozik graffiti művészettel és egy évvel ezelőtt ő fújta fel a Halle utca hasonlóan monumentális street art alkotását is. Ezúttal unokatestvérével, Tamással együtt festették fel Szent István és Gizella ikonikus szobrának mását a Munkácsy utca tízemeletes társasházának falára, amellyel újabb „veszprémikumot” sikerült megörökíteni rendhagyó formában.

A Westprememural projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúrális Fővárosa támogatásával és a Lélektér Alapítvány koordinálásával valósul meg. A falfestmények támogatója Ovádi Péter országgyűlési képviselője is, aki az átadón úgy fogalmazott, 

Talán korábban még megosztó volt a gondolat, hogy Veszprém tűzfalait muralok díszítsék, ma a lakosság 95 százaléka úgy véli, kellenek ezek az alkotások a városba. Ezek öt-tíz év múlva is látványosak és aktuálisak lesznek, hiszen a minták kiválasztásánál fontos kritérium volt az is, hogy a veszprémiséget fejezzék ki.

A cikk szerzője szerint egyébként a sikeren felbuzdulva folytatás is várható. Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke elmondta, a tervek szerint július elején a Stadion utcában látnak neki a következő falfestménynek, emellett már van engedélyük egy negyedik festményre is, amelynek a helyszíne még meglepetés. A minták ezek esetében is Veszprém történelméhez kötődnek majd, a végleges verzióról pedig ismét közönségszavazással lehet majd dönteni az alapítvány Facebook-oldalán.

A Munkácsy utca lezajlott munkálatokról összefoglaló videót készített a 82nullanulla portál, mely itt tekinthető meg. 

A városban egyébként egyre több izgalmas street art alkotás bukkan fel. Megtalálható például Veszprémben Kolodko Mihály több gerillaszobra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top