Az Eurostat friss kimutatása szerint a feldolgozatlan termékek magyarországi áremelkedése a harmadik legnagyobb az Európai Unióban. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint egyrészt azért olyan nagy a drágulás, mert korábban olcsóság volt, hozzátette, az is az okok között szerepelhet, hogy korlátozott szállítási lehetőségekkel rendelkezünk.
„Magyarországnak nincsen kikötője, tehát például ez – én is megtanultam másoktól – egy fontos dolog, ami az élelmiszerárakat befolyásolja” – nyilatkozta az RTL Híradónak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint viszont a rekordgyenge forint és a minimálbér-emelés miatt drágulnak kiugróan az élelmiszerek Magyarországon.
A komoly áremelkedés miatt megváltozott az is, hogyan költjük a pénzünket, hogyan vásárolunk. A Pulzus Kutató friss felmérése szerint a megugrott infláció hatására spórolni kezdtek a magyarok, családok harmada élelmiszerből is kevesebbet vásárol a több mint két évtizede nem tapasztalt drágulás miatt. Az RTL Híradónak egy Ausztriában élő magyar is panaszkodott az itteni árakra.
Nálunk sokkal-sokkal olcsóbb minden. Például egy kiló görögdinnye 80 cent.