nlc.hu
Aktuális

Megdőlt éjszaka a fővárosi napi szélrekord

Megdőlt éjszaka a fővárosi napi szélrekord

A János-hegyen óránkénti 86 kilométeres szelet regisztrált a műszer.

Hétfőről keddre virradó éjszaka akkora szél volt, hogy új fővárosi napi rekord született: A János-hegyen 86 km/órás szelet regisztrált a műszer. A korábbi csúcstartó ezen a napon eddig Budapest belterülete volt, ahol a műszerek 2009-ben, ugyanezen a napon 82 km/órát mértek – áll a Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Legutóbb egyébként majdnem pont egy hónappal ezelőtt, május 21-én dőlt meg az aznapra vonatkozó fővárosi maximális szélsebesség rekord. Akkor szintén 86,0 km/órás erősségű szelet mértek a János-hegyen, ami meghaladta az 1988-ban, a Budapest Örsöd állomáson regisztrált 83,5 km/órás szélerősséget.

 

kutya akit nagyon fúj a szél

(Fotó: Pixabay)

A Időkép szerint forrósággal indult a hét, majd az estére megérkezett front mára pár fokkal mérsékelte a nagy meleget. Éjjel a Dunántúl nyugati, északi felén beindult a „villámshow”. A front a Dunántúlra hozott jelentősebb csapadékot, több helyen felhőszakadással vonultak a zivatarok, Felsőszölnökön vélhetően downburst, azaz légzuhatag tépázta meg a környékbeli erdőt.

A met.hu azt ígéri, hogy szerdán nyugat felől egyre több magasszintű felhőzet érkezik: általában többórás szűrt napsütés valószínű, 26–31 fokkal. Délutántól a Dunántúlon már alacsonyabb szinteken is növekszik a felhőzet, és késő délutántól, estétől nyugat felől egyre több helyen várható zápor, zivatar, majd eső is.

Az északnyugati szelet a délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérik erős, a hegyekben akár viharos széllökések, estére azonban mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 19 fok között alakul, de a hidegre érzékeny tájakon ennél több fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 32 fok között valószínű, az Alföldön lesz melegebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top