Aktuális
Szponzorált tartalom

Összművészeti programkavalkáddal vár kicsiket és nagyokat az egy hónap múlva induló 31. Művészetek Völgye (X)

Az ország legnagyobb, mégis emberi léptékű összművészeti fesztiválján július 22. és 31. között valóságos eseménydömping fogadja a résztvevőket: nagyszínpados koncertek, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, beszélgetések, workshopok, kiállítások váltják egymást Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, mindehhez pedig mesés panoráma dukál a Balaton-felvidéki dombok között.

A három település rendezvényhelyszíneit, udvarait bejárva könnyen lehet olyan érzésünk, mintha sok-sok kisebb fesztiválba csöppennénk. A 2029 programot kínáló Művészetek Völgyében a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei palettát megtaláljuk, de helye van itt a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. A Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába társulatok bútoroznak be egy-egy napra, a Hagyományok Háza FolkUdvarban az idén ötvenéves táncház-mozgalom lesz a középpontban, és persze családi programokban, kézműves foglalkozásokban sem szenvednek hiányt a gyerekekkel érkezők. Íme egy kis ízelítő a színes és pezsgő kínálatból!

Összművészeti programkavalkáddal vár kicsiket és nagyokat a 31. Művészetek Völgye (X)

Színházi előadások és egy különleges premier

A fesztiválon évek óta fontos szerepet tölt be a színház és társművészetei. Tavaly, a 30. jubileumi alkalmon debütált a Völgy első saját darabja, A tehetséges Mr. Ripley, amely jelenleg is fut a 6Színben. A hagyomány folytatásaként idén a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás debütál a Színház Színpadon, Taliándörögdön, rögtön a nyitónapon. Peter Quilter fordulatos darabját Somogyi Szilárd rendezi; különlegessége, hogy két szereplőre, ám összesen tíz szerepre íródott. Jelenetei humort és drámai pillanatokat, érzelmi magasságokat és mélységeket, de lappangó, megfejtésre váró titkot is ígérnek. A két főszereplő, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter játéka garancia a pergős, izgalmas előadásra, melynek díszletét és jelmezét Rákay Tamás tervezi.

A Völgy teátrumában olyan remek darabokat láthat még a közönség, mint például az Art-Színtér előadásában a Ketten egyedül, A három magas nő és a Mandragóra. Az Orlai Produkció a Redőny című darabját hozza el, a Veszprémi Petőfi Színház a Pilinszky 100! című előadásával készül, míg a Nézőművészeti Kft. Karinthy Frigyes klasszikusát, az Utazás a koponyám körült állítja színpadra. 

Jubilál az 50 éves táncházmozgalom

A fesztivál számos jubileum, emlékezetes ünnep részese volt már az évek során, az idei program a kereken 50 éves táncházmozgalom előtt is tiszteleg majd. Az első városi táncház megrendezése óta a műfaj sikere töretlenül ível felfelé – és mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy több százezer ember néptáncol, játszik népzenét a hatására, sőt, az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szerepel jó gyakorlatként. Ennek apropóján a Hagyományok Háza FolkUdvar eseményein részt vevők választ kaphatnak többek közt arra, hogy mi egy jó táncház titka, mitől tud élővé válni eleink öröksége, miként hatott a táncházmozgalom az irodalomra, az iparművészetre és más művészeti ágakra, és hogy mi is olyan vonzó benne a 21. század felgyorsult emberének.

Összművészeti programkavalkáddal vár kicsiket és nagyokat a 31. Művészetek Völgye (X)

A táncházak magával ragadó lendületét nem csak a FolkUdvarban, de a Panoráma Színpadnál is átélhetjük az Aurevoir. és a Parno Graszt 30. születésnapi koncertjén. Itt, a Művészetek Völgye nagyszínpadán olyan zenekarok muzsikájára lehet majd ropni a fesztivál során, mint a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László és vendégei, a Ricsárdgír és a Carson Coma.

Összművészeti programkavalkáddal vár kicsiket és nagyokat a 31. Művészetek Völgye (X)

Bámulatba ejtő újcirkusz-produkciók

A vigántpetendi Cirque de Tókert hatalmas cirkuszi sátra sok-sok különleges produkciónak ad otthont. A nemzetközi hírű Recirquel újcirkusz-társulat My Land című előadásával érkezik, amely az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben, ötvözve a cirkuszt, a kortárs és klasszikus táncot a mozgásművészettel és a színházzal. A Duda Éva tánctársulat nagyszabású, élőzenével kísért, akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkádját, a Ramazurit hozza el, a Szlovéniából érkező Andrej TomŠe zsonglőr látványos produkciókkal készül, a Firebirds workshopjain pedig még mi magunk is kipróbálhatjuk, mennyire bánunk ügyesen a különféle botokkal, labdákkal és a hulahopp-karikával, sőt, a bátrabbak a légi akrobatika alapelemeit is megtanulhatják. A ponyvák alatt a kortárs tánc vagy akár a komolyzene világában is elmerülhetünk, ugyanis az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar is ad itt koncertet.

Az aprónép sem fog unatkozni

A 31 év alatt sok fesztiválozó is felnőtt és családot alapított, ezért idén is külön gyerekprogram várja a legkisebbeket, akik változatos kézműves-, ringató-foglalkozásokon, gyerekkoncerteken, táncszínházi előadásokon, játszóházakban ismerkedhetnek a völgyes életérzéssel. A belépés 6 éven aluliak számára ingyenes, de a programfüzetben és a honlapon a Gyermekvölgy fül alatt található programok 14 éves korig 1500 Ft-os, kedvezményes jeggyel látogathatók. A gyerekek kísérőire is érvényes a kedvezményes belépőár, maximum két főig a Gyermekvölgy programjaira.

Összművészeti programkavalkáddal vár kicsiket és nagyokat a 31. Művészetek Völgye (X)

A több mint 2000 programért érdemes a www.muveszetekvolgye.hu oldalt böngészni, vagy letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját, ahol a fesztiválozók a kedvenc programjaikat is bejelölhetik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top