nlc.hu
Aktuális

A magyarországi szabadstrandok vízminősége

Csodás, tiszta vize van szinte minden magyar természetes strandnak

Csak tíz szabadstrand kapott tűrhető vagy kifogásolt minősítést, de ezek is kinyithatnak idén.

274 természetes fürdőhely van jelenleg Magyarországon, ebből elmúlt évben 265 üzemelt, és ezek közül mindössze tíz olyan strand van, amely tűrhető vagy kifogásolt minősítést kapott, a többi – azaz a szabadvízi fürdőhelyek 96 százaléka – jó vagy kiváló besorolást kapott. Ezt Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője mondta az Infostart kérdésére. Kifogásolt strand például a tiszakécskei szabadstrand, a békési dánfoki szabadstrand, a soltvadkerti Vadkerti-tó és a gárdonyi Tini Strand. De itt sem általában a vízminőséggel van baj, inkább gyakori a szennyezés, amelyről nem a fenntartó tehet. Ráadásul ezek a strandok is kinyithattak idén.

Velencei-tó

Fotó: Neményi Márton

A természetes fürdővizek minőségét helyszíni szemle és minták elemzése alapján határozzák meg a szakemberek. A helyszínen arra figyelnek, hogy vannak-e látható jelei a szennyeződésnek, mint például úszó olajfolt, darabos szennyezés, esetleg vízvirágzásra utaló jelek, a mintákból pedig olyan indikátor baktériumok mennyiségét mérik, amelyek a szennyvízeredetű szennyezése utalnak. Négy év teljes adatsorából minősítik a fürdőhelyeket. A kiváló, a jó, a tűrhető és a kifogásolt közt abban van különbség, mekkora eséllyel lesz szennyezett a víz. Ezt egyébként főként az időjárás befolyásolja. Ugyanakkor minden természetes víz esetében elmondható, miután élővizekről van szó, hogy fürdőzés után érdemes lezuhanyozni, illetve ha nyílt seb van a testünkön, akkor azt előtte leragasztani. Vargha Márta arra is felhívta a figyelmet, hogy a természetes vizek gyorsan mélyülhetnek és a sodrásuk is erős lehet, és felhevült testtel soha ne ugorjunk be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top