nlc.hu
Aktuális

A Mol prognózisa az üzemanyaghelyzetről

Mol: Nincs garancia arra, hogy nem lesz üzemanyaghiány

Megszólalt az üzemanyag-ellátási helyzetről a MOL operatív igazgatója.
tankol

Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad” – nyilatkozta a Portfolio-nak Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a több szempontból is nagyon érzékeny a jelenlegi üzemanyag-ellátási helyzet, mivel a hazai import jelentős része kiesett, a nyár pedig egy kiemelt forgalmú időszak, 30-40 százalékkal nő a kereslet a vakációk kezdete után.

Az ársapka miatt a hazai import jelentős része kiesett. (…) Tulajdonképpen egylábú lett az ország, csak a Molra számíthatunk. Egy komolyabb fennakadás vagy műszaki hiba esetén pedig a stratégiai készletekre kell majd támaszkodnunk, melyek szintén végesek. (…) Az orosz kőolajembargó miatt Európában nem zárható ki az időszakos áruhiány. (…) A helyzetet súlyosbítja, hogy a schwechati finomító karbantartási újraindulása nem sikerült: várhatóan több hónapot csúszik, ezért úgy számolunk, hogy az OMV időszakosan nem lesz képes annyi terméket importálni, mint korábban” – magyarázta az okokat.

Ratatics Péter azt is előrevetítette, hogy a Molnál is lesznek leállások, ugyanis a finomítókban el kell végezni az éves, kötelező karbantartásokat, ez a normál üzemmenet része. Pozsonyban július 20-ig tart a finomítói leállás, a Dunai Finomító pedig augusztusban és októberben nagyjából egy-egy hónapra áll le részlegesen. “Ez azt jelenti, hogy az dízel-termelés augusztusban a harmadára fog csökkenni. (…) Átmeneti kiürülések már most is előfordulnak a Mol kutakon, de ezeket egyelőre pár órán belül kezelni tudjuk” – hangsúlyozta.

Elmondása szerint jelenleg csupán pár órás kiesések fordulnak elő a Mol hálózatban, egy kutat sem kellett bezárniuk. “A töltőállomások leürülése elsősorban a megnövekedett kereslet miatt alakulhat ki. Előfordulhatnak átmeneti leürülések, azonban logisztikai leterheltségtől függően az a tapasztalatunk, hogy ez általában pár óráig tart” – jelentette ki Ratatics.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top