nlc.hu
Aktuális

November 15-re 8 milliárdan leszünk a bolygón

Az ENSZ szerint november 15-re már nyolcmilliárdan leszünk a bolygón

A szervezet szerint 2023-ra – Kínát megelőzve – India lesz a Föld legnépesebb országa.

Várhatóan eléri a világ népessége a nyolcmilliárdot november 15-re az ENSZ gazdasági és társadalmi ügyek főosztályának hétfőn közzétett előrejelzése szerint. A világszervezet azt is megjósolta, hogy 2023-ra Kínát megelőzve India lesz a Föld legnépesebb országa.

a Föld bolygó az űrből

Fotó: Pixabay

António Guterres, az ENSZ főtitkára, bár nem említett konkrétumokat, a közleményben arra mutatott rá,

A Föld nyolcmilliárdodik lakosa születésének előrejelzése felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyázzunk a bolygónkra, és elgondolkodtat, hogy milyen ügyekben nem teljesítjük még mindig az egymás iránti kötelezettségeinket.

Szerinte ez egyúttal lehetőség arra, hogy „sokszínűségünket ünnepeljük, elismerjük közös emberségünket, és megcsodáljuk az egészségügy fejlődését, amely meghosszabbította az élettartamot, és jelentősen csökkentette az anyai és csecsemőhalálozást”.

Az előrejelzést készítő ENSZ-főosztály szerint a Föld népessége 1950 óta a leglassabb ütemben nő jelenleg.

A világ lakossága 2030-ra elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re a 9,7 milliárdot, a 2080-as években 10,4 milliárd körüli csúcsra juthat, majd 2100-ig megmaradhat ezen a szinten.

Míg számos fejlett országban a termékenység csökkenése figyelhető meg, az ENSZ előjelzése szerint a népességnövekedés több mint fele nyolc országban koncentrálódik.

Ezek: a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia.

Egy amerikai kutatócsoport két évvel ezelőtt azt állította, az ENSZ becslései túlzóak, a szervezet által használt modell ugyanis nem veszi figyelembe a termékenységi és a halálozási mutatókat befolyásoló egyéb faktorokat, például a politikai döntéshozást. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint a Föld lakossága 2064-re 9,7 milliárdra nőhet, az évszázad végére azonban már csak 8,8 milliárdan leszünk. A világ 195 országából 183-ban ugyanis szerintük annyira csökken majd a születések száma, hogy bevándorlás nélkül nem lesz fenntartható a népességszám.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top