nlc.hu
Aktuális

Kivonatnák az ötforintos érméket

Kivonatná az ötforintost a forgalomból egy képviselő, mert szerinte többet ér fémhulladékként

A javaslatban is benne van, hogy abból a pénzből, amit így megtakarít az állam, milyen fontos ügyekre lehetne fordítani.

Egy  jobbikos képviselő, Balassa Péter egy olyan javaslatot nyújtott be, amely szerint be kellene vonni az ötforintos érméket, mert a forint leértékelődésével ezek forgalomban tartása nem gazdaságos, színesfémhulladékként többet ér. 

„Az 5 forintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel, továbbá 238 darab ad ki egy kilót, ami 1190 forintot ér. A háztartási sárgarézhulladék kilós átlagára a színesfémátvevőknél jelenleg 1500 forint. Az ipari piacokon jelentkező fémhiány és a forintromlás miatt nem várható, hogy ez lefelé mozdulna. Láthatjuk tehát, hogyha az 5 forintost a háztartási sárgaréz hulladékba leadhatnánk, legalább 300 forintot keresnénk rajta. Átlagban a hulladékár többszöröse lehet az alapanyagárnak” – írta a politikus javaslatában. 

Különbözõ címletű magyar pénzérmék.

Fotó: MTVA/Oláh Tibor

Hozzátette, egyes források szerint készpénzhasználók 62 százaléka szerint nincs szükség 5 forintosokra, illetve kitért arra is, hogy ha bevonnák a nagyjából 700 millió darabnyi forgalomban lévő érmét, az a központi költségvetésnek több mint tízmilliárdos megtakarítást jelentene, és megjegyezte, ő azt az összeget egyébként mindenféleképpen a szociális területre fordítaná. 

(via Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top