nlc.hu
Aktuális

Botulizmus miatt pusztulhatnak az állatok a Tiszánál

Botulizmus miatt pusztulhatnak az állatok a Tiszánál

A szakember szerint az aszály miatt lehet, hogy el fognak szaporodni a mérgezéses esetek.

A tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) vezetője, Kiss Balázs munkatársaival a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbányagödör-tó partjáról egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat szedett össze. Szerinte tünetek alapján nem is kérdéses, hogy a sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat, írja a Népszava

Kiss Balázs elmondta, mocsárvidékeken, például Fertő-tónál régóta előfordultak hasonló esetek, sőt, nagyobb aszály idején már korábban is voltak tömeges  madármérgezések, de az ő területükön eddig nem volt nyoma ennek. Egyelőre egyébként máshonnan mostanában nem érkezett hír mérgezésekről, ám a hőség és a vízhiány miatt sajnos számítani lehet rá. 

A Tisza a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvénynél 2020. január 29-én

A Tisza a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvénynél 2020. január 29-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A botulinumtoxint a Clostridium botulinum anaerob baktérium és rokon fajai által termelik, a méreganyag blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza, és ez halálhoz vezethet. Az érintett területen eddig több mérgezett fehér gólyát, egy fokozottan védett gólyatöcsöt sikerült befogni és tüneteiket kezelni, ám számos elhullott vetési varjút, tőkésrécét, nyári ludat találtak a területen. Ugyanakkor a szakember szerint a láthatónál lényegesen nagyobb az elhullás és nem csak a madarak pusztulnak, láttak már kezdeti mérgezéses tüneteket mutató őzbakot is elszaladni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top