nlc.hu
Aktuális

Gigantikus víznyelő Chilében

Titokzatos, gigavíznyelő jött létre az Atacama-sivatagban – még a szakemberek is tanácstalanok

Napokig csak drónnal merték megközelíteni.
víznyelő

Szinte tökéletes kört formázó, hatalmas lyuk keletkezett rejtélyes körülmények között az Atacama sivatagban, Chilében – számolt be az RTL Híradó. Egyelőre a dél-amerikai ország szakemberei sem értik, mitől jött létre a 32 méter átmérőjű, és 64 méter mély víznyelő.

A szomszédos település irányítói arra kérték a néhány száz méterre arrébb működő bánya vezetését, hogy tisztázzák, mi okozta az omlást. A kanadai-japán tulajdonú társaságnak azonban fogalma sincs az okokról. Sőt Chile geológiai és bányászati hivatalának szakemberei sem találtak magyarázatot a különleges természeti jelenség kialakulására. A rejtélyes omlás miatt mindenesetre a közelben működő rézbánya egy részén leállították a munkát.

Chile a világ legnagyobb rézkitermelője, a világ rézkészletének egynegyedét adja. Attól a helytől, ahol most megnyílt a föld, mindössze 50 km-re történt a dél-amerikai ország történelmének legismertebb bányabalesete 12 évvel ezelőtt.

Mint a riportból kiderül, nem ritkaság az, hogy ha valahol megnyílik a föld. Van, hogy egy parkoló omlik be az autók súlya alatt, de arra is volt már példa, hogy egy egész utcaszakasz zuhant a mélybe. A vizsgálatok pedig többnyire arra a megállapításra jutnak, hogy a lyukak azért keletkeztek, mert meglazult a talaj, például vízátfolyás, vagy föld alatt végzett munkák miatt.

Kiemelt kép forrása: RTL Klub / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top