nlc.hu
Aktuális

Kétszeres életfogytiglant kapott apa és fia Ahmaud Arbery meggyilkolásáért

Kétszeres életfogytiglant kapott apa és fia, amiért lelőttek egy kocogó férfit

Azért, mert színes bőrű volt.

Gyűlöletbűncselekmény vádjával is életfogytiglani börtönre ítélte a szövetségi körzeti bíróság azt az apát és fiát, aki 2020 januárjában egy társukkal közösen üldözni kezdett, majd lelőtt egy kocogó fekete férfit az amerikai Georgia állambeli Brunswickban.

Greg és Travis McMichaelt, apát és fiát, valamint társukat, William „Roddie” Bryan-t idén januárban már gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélte az állam bírósága, azzal, hogy feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra. Így ez kétszeres életfogytiglant jelent mindkettejüknek. 

Greg és Travis McMichael

Travis McMichael és ügyvédje, a háttérben pedig elmosódva, szintén szemüvegben apja, Greg (Fotó: Stephen B. Morton / POOL / AFP)

Az Ahmaud Arbery-gyilkosság annak idején, 2020 elején nagy visszhangot váltott ki.

A szövetségi körzeti bíróság az üldözésben résztvevő harmadik férfit a gyilkosságig fajuló cselekményben játszott szerepéért – szintén gyűlöletbűncselekményért – 35 évre ítélte.

A bírósági eljárás során az idősebb McMichael az áldozat családjának címezve szavait leírhatatlannak nevezte a veszteséget, ami őket érte, és kijelentette, „nem akarta volna, hogy ez az egész megtörténjen, és azon a napon az ő és a fia szívében sem volt rosszindulat”.

A vádlottak a nyomozás és eljárás során azzal védekeztek, hogy a 25 éves Ahmaud Arberyt látták egy környékbeli telken átvágni, azt hitték róla, hogy betörő, ezért eredtek a nyomába, és üldözték keresztül a környéken. A vizsgálat megállapította, hogy az áldozat fegyvertelen volt és nem követett el bűncselekményt.

A két McMichael egy múlt heti bírósági feljegyzés szerint azt kérte, hogy a büntetést szövetségi börtönben tölthessék le, mert Georgia állam büntetésvégrehajtási intézményeiben nem éreznék magukat biztonságban. Az áldozat családja ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy a büntetést az állami börtönben töltsék le az elítéltek, mert úgy vélik, egy szövetségi börtön nem lenne elég kemény a számukra.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top