Aktuális

Egy tökéletes megfilmesítés

Ahol a folyami rákok énekelnek: augusztus 18-tól a mozikban.

Bár filmről van szó, mégis egy könyvvel kell kezdenünk. Nem, még előbb: Dél-Karolina mocsárvilágával, ahol az ’50-es, ’60-as években még szinte háborítatlan, dús és változatos volt a természet – nem zavarták a közeli kisvárosok.

Egy tökéletes megfilmesítésEbben a világban játszódik Delia Owens nemzetközi sikert aratott regénye – amelynek a műfaját nagyon nehéz meghatározni. Természetleírás? Dehogy, sokkal több annál. Romantikus történet? Nem lehet az, hiszen egy fontos szereplő meghal benne, mások a gyilkosa után nyomoznak, és a főszereplő a rá háruló gyanút próbálja elhárítani. Akkor krimi? Ez sem pontos: bár vannak benne izgalmas fordulatok, a szerzőt mintha nem, vagy nem csak a bűntény érdekelné. Hanem az emberek, akikkel történik. És a táj, amiben lejátszódik.

Egy tökéletes megfilmesítés

A sikerregények sorsa az, hogy megfilmesítik őket, és az Ahol a folyami rákok énekelnek nagyon szerencsés volt azzal, hogy az évek során a női témák mesterévé fejlődött Reese Witherspoon produceri segítségével zajlott a mozisítás: a történet megőrizte sokoldalúságát, különlegességét, és megtalálta magának azt, ami nélkül elképzelhetetlen volna, hogy életre keljen: egy tökéletes főszereplőt, Daisy Edgar-Jonest, a lápi lányt.

Egy tökéletes megfilmesítés

Mert ennek a történetnek a főszereplője egy kis vadember: egyedül nevelkedik a mocsárban, pompásan kiismeri magát a természetben, mindent tud az őt körülvevő világról, de nehézkesen, ijedten mozog az emberek között. Ez persze nem maradhat örökre így: főleg, amikor felbukkannak az első fiúk… és amikor az egyik fiút holtan találják a mocsárban.

A fiatal angol színésznő csodásan alakítja a világra folyton rácsodálkozó, a természettel harmóniában élő, kicsit furcsa kamaszlányt, hogy aztán a szemünk előtt alakuljon egyre öntudatosabb, határozottabb nővé – aztán okozzon még néhány meglepetést.

A film pedig remekül egyensúlyban tartja a könyv különféle műfajait, egyszerre szemkápráztató természeti csodák tára, romantikus sztori és izgalmas, nagyon emberi történet – aki a könyvet ismeri, annak kihagyhatatlan, aki nem, az pedig csak nyerhet, ha a moziban kezdi az ismerkedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top