nlc.hu
Aktuális

Elpusztult a 400 éves vérbükk Sajókazán

Elpusztult Sajókaza büszkesége, a 400 éves vérbükk

Augusztus folyamán egy nagyobb szélvihart már nem bírt ki az aggastyán óriásfa, és kidőlt a helyéről.

2022. augusztus 9-én 17 óra körül végleg megpihent Sajókaza legidősebb lakója, a 418 éves Rákóczi-vérbükk. A Radvánszky-kastély Bárókertjének dísze egy szélvihar hatására dőlt ki a helyéről. Személyi sérülés nem történt, a maradványait elszállították – írja a boon.hu.

Rákóczi-vérbükk

A Rákóczi-vérbükk Sajókazán néhány évvel ezelőtt (Fotó: barcikaihistorias.hu)

Sajókaza település egyként gyászolja a fát, hiszen szinte minden lakónak kötődik valamilyen személyes emléke hozzá. A kidőlt fa reccsenő hangjára a helyi művelődési ház és könyvtár igazgatója, Lévai Ákos lett figyelmes, aki a helyszínre rohant és rátalált a földön fekvő vérbükkre. A területet még aznap körbekerítették, és már másnap elkezdték feldarabolni a fa maradványait, hogy el tudják szállítani. A faanyagot a polgármesteri hivatal udvarára szállították, és az a terv, hogy egy művészeti alkotás, egy mementó készüljön belőle. Mivel a helyszín örökségvédelem alatt áll, ehhez még hatósági engedély szükséges. A fát még az 1600-as években ültették a Rákócziak. A történtek után a régi arborétumból mára egy Japánból hozott japánfa, egy 1606-ban Rákóczi Zsigmond ültette tölgy és még néhány másik óriástölgy maradt fenn. A vérbükk egyébként a nevét arról kapta, hogy ősszel a levelei vörösre váltanak, és kitűnnek a többi növény közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top