nlc.hu
Aktuális
Egy hazai szakszervezet részleges vasárnapi boltzárat szeretne

Újra leporolták a részleges vasárnapi boltzár lemezét

A súlyos munkaerőhiány és a rezsiválság indokolttá tehetné az üzletek vasárnapi zárva tartását.

„Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak” – mondta a VG-nek Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Zárva tartó üzlet

Jöhet újra a vasárnapi részleges boltzár (Fotó: Getty Images)

Hozzátette: a rezsiválság miatt nagy költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházat, vagy egyáltalán világítani. Mivel a kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést. A lap szerint eddig több ezren töltötték ki a szakszervezet online kérdőívét (Mi pihennénk vasárnap délután. Velünk tartasz?).

Ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, azzal elégedettek lennének, mondta Karsai Zoltán.

A vasárnapi boltzár nem először kerül elő témaként, ahogy a munkaerőhiány sem az idén alakult ki: 2018-ban már a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szóba hozta, hogy ideje lenne újra bezárásra kötelezni a kereskedelmi egységeket, mert nincs elég munkaerő. 

Magyarországon a vasárnapi boltzáras törvénymódosítást a KDNP dobta be még 2014-ben. Életbe is lépett, és működött 2015. március 15-től 2016. április 23-ig. A társadalom megosztottsága nagy volt a témát illetően, az üzletek, valamint a dolgozók álláspontja sem volt egységes.

(RTL)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top