Aktuális

Menj biztosra, süss-főzz pulykából!

A pulykából készült fogásokkal egyszerűen nem lehet mellényúlni. A pulykacomb vörös húsként nagyszerű alternatívája többek között a marhahúsnak, ráadásul hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható, még a várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető. Számos elkészítési módja közül te is kiválaszthatod a család ízlésének leginkább megfelelő egészséges fogásokat. Cikkünkben bemutatjuk a pulykahús fogyasztásának előnyeit.

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

Közismert, hogy a pulyka húsa minden szükséges fehérjét és biológiailag aktív anyagot biztosít szervezetünk számára, nem hizlal, ráadásul fogyasztásával hozzájárulunk izomtömegünk fenntartásához is. Ezért különösképpen hasznos babaváráskor és a gyermek számára is, kiváltképp az első években, amikor érdemes kiemelt figyelmet szentelni az izom- és csontszövetek növekedésének, az idegrendszer és az agy fejlődésének: ehhez elengedhetetlen a tudatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás. 

Zsírszegény, de fehérjében gazdag

A baromfihúsok között a pulykahús különösen zsírszegény, emellett fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ugye, milyen jó hír, ha épp diétázol? Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik. 

Menj biztosra, süss-főzz pulykából!

Számos létfontosságú vitaminhoz juthatsz segítségével

Emellett a szárnyas húsa tartalmazza mindazon vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetüknek nagy szüksége van, és hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható – várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

Kedvedre variálhatod és fűszerezheted

A pulykahús szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantázián múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, hogy minél több időt tölthess családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya.

Nem csoda, hogy a pulykahús az egyik legnépszerűbb alapanyag!

Sokféleképpen elkészíthető, ízvilága egyedi, de ugyanolyan jól illik hozzá az aszalt szilva édessége, mint a szárított paradicsom intenzív aromája. Rövid idő alatt tartalmas ételt főzhetsz, süthetsz belőle, és mivel kalória- és zsírszegény, még a legszigorúbb diétába is könnyen beilleszthető.

Recept ötlet:

Kakukkfüves-lilahagymás saslik tepsis sült burgonyával

  • Hozzávalók 4 főre
  • 40 dkg Gallio pulykamellfilé
  • 2 db lila hagyma
  • 1 db pulyka páros kolbász
  • Pritamin paprika
  • Bors
  • Olívaolaj
  • 80 dkg sütni való burgonya
  • zeller
  • sárgarépa
  • cékla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss kakukkfű
  • Bors
  • Olívaolaj

Elkészítés:

A húst 2×2 centis kockára vágjuk, a lila hagymát, pritamin paprikát felvágjuk és a kolbászt felkarikázzuk. A pulykahúst befűszerezzük, és a hagymával, kolbásszal, paprikával nyársra húzzuk. Hőálló edénybe tesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és 180 fokos sütőben készre sütjük.

Ezután jöhet a köret elkészítése. A burgonyát, zellert, répát és céklát felszeleteljük és hozzáadunk még 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd mehetnek egy sütőpapírral bélelt tepsire. Sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk, olívaolajjal átforgatjuk, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top