nlc.hu
Aktuális

Skandináv sorozatok és filmek a Netflixen

A legjobb skandináv filmek és sorozatok a Netflixen, amiket kár lenne kihagyni

Aki szereti a skandináv filmeket és sorozatokat, annak kincset érhet pár film és sorozat a Netflixen.

A skandináv irodalom és filmek iránti szenvedélyes szeretetünk nem múlik, imádjuk a sötét, őszinte és sokszor fanyar humorral megáldott svéd, dán, finn vagy norvég alkotásokat olvasni és nézni egyaránt. Valljuk be, a skandinávok thrillerben és krimiben verhetetlenek, váratlan fordulatokban gazdag sztorikat alkotnak, amik nem sietik el a karakterek fejlődését és kibontakozását sem. Ha te is rajongsz a skandináv filmekért, sorozatokért, akkor van rögtön öt ajánlatunk a Netflixen.

Quicksand (Futóhomok)

Hanna Ardéhn és Felix Sandman

Hanna Ardéhn és Felix Sandman a Quicksandben (Kép: IMDb)

A Quicksand kifejezetten érzékeny és sajnos nagyon aktuális témát boncolgat: a svéd főváros, Stockholm egyik előkelő külvárosában iskolai lövöldözés történik, a fiatal lányt, Maját pedig letartóztatják és gyilkossággal gyanúsítják. A lány beismeri a lövöldözést, de tagadja, hogy bármi más bűntényt elkövetett volna. A svéd sorozat megpróbálja felgöngyölíteni, hogy mi volt Maja a szerepe a bűncselekményekben, és miért történt a lövöldözés.

Lykke-Per

Esben Smed

Esben Smed a Lykke-Per című filmben (Kép: IMDb)

A Bille August (aki a Hódító Pelle című filmjéért megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat) rendezte dán film Henrik Pontoppidan Nobel-díjas író 1898-as Lykke-Per című regényét dolgozza fel. A film a 19. század végén játszódik, és az ambiciózus fiatalember, Peter Sidenius életéről szól. Peter egy nyugat-dániai, hívő keresztény családból származik, és Koppenhágába utazik, hogy mérnöki tanulmányokat folytasson, ezzel lázadva lelkész apja ellen. Per – ahogy most már ismerik -, eltökélt szándéka, hogy megvalósítsa a szél és a víz energiaként való hasznosítására irányuló projektjét, ezért egy jó kapcsolatokkal rendelkező zsidó család idősebbik lányával kezd randevúzni. Amikor azonban úgy tűnik, hogy álmai valóra válnak, Per hagyja, hogy büszkesége az útjába álljon.

Bordertown (Peremvidék)

A Helsinkitől északra, Lappeenrantában található Bordertown tele van havas fjordokkal és kísérteties erdőkkel, és úgy tűnik, mindenki egy elegáns házban vagy lakásban él, minimalista skandináv stílusú belső terekkel. A sorozat középpontjában egy zseniális, de szociálisan kissé esetlen nyomozó, Kari Sorjonen áll, aki szinte fotografikus memóriájáról és a lehetetlen ügyek sikeres megoldásáról ismert. A sorozatban van jó pár csavar a cselekményben, érdekes sorozatgyilkos és főgonosz is akad, ráadásul ahelyett, hogy ellaposodna, csak még izgalmasabb lesz a sztori, ahogy haladunk előre a három évad során.

Borderliner

Ellen Dorrit Petersen és Tobias Santelmann

Ellen Dorrit Petersen és Tobias Santelmann a Borderliner sorozatban (Kép: IMDb)

A népszerű norvég krimisorozatban Nikolai nyomozó, akire nyomást gyakorolnak, hogy szabadságra menjen, miután letartóztatott egy rendőrfőnököt gyilkosságért, nyomozni kezd egy férfi látszólagos öngyilkossága ügyében szülővárosában. Mivel egy másik nyomozó is bűncselekményre gyanakszik, Nikolai végül bizonyítékokat helyez el, hogy megvédje a bátyját, a helyi, nem túl jeles zsarut, akinek sikerült mélyen belekeverednie az ügybe. Hamarosan főhősünknél elmosódnak a határok jó és rossz között, és minden kezd kicsúszni a kezéből, ahogy elkezdi feltárni, mi is történt valójában.

Cadaver (A maszk mögött)

A norvég Jarand Herdal rendezésében készült filmben egy Leonora nevű nő életét követjük nyomon, aki a világméretű éhínséget okozó apokalipszis kellős közepén úgy dönt, hogy férjét és lányát elviszi egy szállodai vacsoraelőadásra, ahol meleg ételt ígérnek nekik. Amikor megérkeznek, minden ártalmatlannak tűnik, de a színdarab és a valóság közötti határvonal korántsem marad éles. Amikor a lánya a szeme láttára eltűnik, Leonorának rá kell jönnie, hogy mi folyik itt, és hová tűnt a lánya, ami elvezet a meghívás valódi szándékának és az összes vendég szörnyű sorsának felismeréséhez. A Cadaver valósága sokkal hátborzongatóbb, mint azt a film kezdetén gondolnánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top