nlc.hu
Aktuális

5 kilométeres sorra számítanak a királynő koporsójánál

5 kilométeres sorra számítanak a királynő koporsójánál, 30 órás sorban állás várhat a búcsúzkodókra

Az esemény szervezői akkora tömegre számítanak, mint amilyen II. János Pál 2005-ös temetésén volt.

Öt éjszakás virrasztást tartanak a Westminster Hallban, ami szerda 17 órától hétfő reggelig tart majd. A hosszú ravatal célja, hogy a királynőtől mindenki el tudjon búcsúzni, aki el szeretne. A Westminster Hall éjjel-nappal nyitva lesz a gyászolók előtt, de így is 30 órás sorokra számítanak a szervezők – írja a 24.hu.

II. Erzsébet

II. Erzsébet 2010 októberében (fotó: Dan Kitwood – WPA Pool /Getty Images)

Az esemény miatt óriási tömegre számítanak a brit fővárosban, a vasúttársaság már figyelmeztetett, hogy zsúfolt vonatokkal és állomásokkal kell számítani. A Scotland Yard már lezárta a Westminster körüli utakat, és mindenkit arra kérnek, hogy ne saját gépkocsival közelítsék meg a helyszínt. Valószínűsíthető, hogy a rendőrség túlterheltsége miatt több sporteseményt (például az Arsenal meccsét a PSV Eindhovennel) is törölnek majd. II. Erzsébet temetését aztán szeptember 19-én, hétfőn tartják, és mint azt a Telextől tudjuk, az eseményre többek között Novák Katalin köztársasági elnök és házastársa is meghívást kapott. Arról egyelőre nem tudni, Novák mekkora küldöttséggel érkezik, ahogy arról sem, hogy Orbán Viktor kapott-e meghívást. A szertartásra a világ minden tájáról érkeznek majd államfők, és ott lesznek a korábbi brit miniszterelnökök is. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd. A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, végül a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top