nlc.hu
Aktuális

BKV Akácfa utcai központjának bezárása

Bajban a BKV: akár végleg bezárhat az Akácfa utcai központ

A BKV állami, illetve fővárosi segítség nélkül nem is tartja elképzelhetőnek a folytatást.

Súlyos a BKV pénzügyi helyzete: az energiaválság, az ukrajnai háború és az infláció is gondot okoz. Állami, illetve fővárosi segítség nélkül nem is tartják elképzelhetőnek a folytatást, mondta a közlekedési cég a Népszavának.

Mivel a hosszú távú beruházási hiteleik közül egyet sem engedélyezett a kormány, így nem tudják megvenni a régi áron elérhető villamosokat, nem köthetik meg a lezárt elektromosbusz-beszerzési tender szerződését, de nem kezdhetnek bele a hamar megtérülő fűtéskorszerűsítési és -szigetelési projektekbe sem.

A BKV a lap szerint azt fontolgatja, hogy részben vagy egészben bezárja az Akácfa utcai központi irodaházat, az ott dolgozóknak máshol keresnek helyet.

Szóba kerültek a rozsdásodó metrószerelvények is, a BKV 10 milliárd forintos kárigénnyel élt az M3-as metrókocsik miatt az orosz gyártóval szemben. A mostani helyzetben ennek eléggé kétséges a sorsa, a működéshez szükséges, amúgy is akadozva érkező orosz alkatrészekre pedig szankciókat vetettek ki a háború miatt. Ezzel kapcsolatban a Népszavának azt mondta a BKV, hogy az év vége helyett jövő nyárig biztosított az utánpótlás, mivel a BKV és az orosz Metrowagonmash megtalálta a jogi kiskaput az orosz termékekre kivetett szankciók megkerülésére.

Nem tartanak a metró leállásától sem. Mivel jóval kevesebb a meghibásodás, mint korábban, így a kisebb mennyiségben érkező alkatrészeket is elegendőnek tartja a BKV. Gondot okozhat viszont, hogy a rozsdásodás garanciális javítása február óta szünetel. Az első szerelvények padlólemezei három év alatt teljesen átlyukadtak, az azóta javított kocsikon újra megjelentek a rozsdafoltok. Bár a később gyártott kocsiknál nem ennyire súlyos a helyzet, a rozsdásodás előbb-utóbb azokon is megjelenik, állítják a cég szakértői, de szerintük ez nem olyan nagy gond, mivel tíz év, mire egy megjelenő rozsdafolt problémát okoz az üzemeltetésben.

BKV központ

A Budapesti Közlekedési Vállalat BKV Rt. központja a VII. kerület, Akácfa utca 15-ben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top