Aktuális

Az ősz beköszöntével a gyertyák is helyet kapnak az otthonunkban

Évszázadokon keresztül a gyertyák sötétedés után fontos szerepet töltöttek be az ingatlanokban, azonban a különböző világítástechnikák elterjedése megpróbálta kiszorítani őket az otthonokból. Az illatgyertyákból áradó harmóniának köszönhetően azonban a gyertyák soha nem fognak eltűnni, sőt, manapság már egyre több illatkombinációban vásárolhatóak meg, ráadásul az ősz beköszöntével a gyertyák újra helyet kapnak az otthonunkban.

Az ősz beköszöntével a gyertyák is helyet kapnak az otthonunkban

Illatgyertyák típusai

A falevelek hullásának kezdete egyet jelent a növényzet illatorgiájának megszűnésével. A különböző színekben pompázó, kellemesebbnél kellemesebb illatot árasztó virágok egymás után elszáradnak, a levegőben pedig a virágillat helyett a kéményekből kiáradó füst veszi át az uralmat. Ezért orrunk egyre inkább vágyik egy finom illatra.

Egy elemmel működő, jellemzően olcsó műanyagból készült gyertyaforma soha nem fogja azt a hatást kelteni, mint egy illatgyertya. Még akkor sem, ha ez a műanyagdarab a gyertyaláng pislákolását is képes valamilyen szinten utánozni. Hogy miért nem? Egyszerű a válasz: a gyertyaviaszba kevert illóanyagok hatása miatt. Gondoljunk csak bele, milyen kellemes impulzussal van ránk, ha belépünk egy lakásba, és egyből megcsap minket az étkezőasztalon vagy más bútordarabon elhelyezett illatgyertya illata! Vagy mikor a saját nappalinkban égetett gyertya illatát érezzük átjárni az egész lakáson!

Manapság abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hatalmas választék közül válogathatunk az illatgyertyák között is. Az üzletek polcain megtalálhatóak a:

· szójaviasz gyertyák,

· paraffin viasz gyertyák,

· méhviasz gyertyák.

A viasz fajtái mellett különbség lehet még:

· a kanóc,

· az égési idő, és

· az illat szempontjából.

A gyertyából áradó illat hatását illetően megkülönböztethetünk:

· pihentető (relax),

· élénkítő,

· romantikus,

· frissítő,

· ünnepi és

· érzéki gyertyákat.

Gyertyaillat kategóriák

Köztudott, hogy az illatok igencsak tudják manipulálni testünket. Ennek igen egyszerű oka az, hogy szaglásunk közvetlenül kapcsolódik agyunk azon érzelmi központjához, amely irányítja az érzéseket és az emlékeket. Napjainkban már az is tudományosan bizonyított, hogy minden illat jelentéssel bír az emberek számára, így már csak az a kérdés, hogy saját magunk számára mi a legmegfelelőbb illat, mire vágyunk. Ennek ismeretében már meg is tudjuk határozni, hogy otthonunkban milyen illatgyertyát gyújtsunk meg.

Az ősz beköszöntével a gyertyák is helyet kapnak az otthonunkban

Virágos illatok

A virágillatú gyertyák gazdagok és változatosak, egy erősebb virág dominanciájával. Sokrétűségének köszönhetően ez a legnépszerűbb kategória, mivel sok összetevő a természetből származik. A virágos gyertyák enyhének és finomnak mondhatók, míg a más kategóriába tartozók egzotikusabbak és intenzívebbek. Régen a rózsa volt a legkedveltebb virágillat, manapság a jázmin van az élen.

Friss illatok

Ide tartoznak leginkább az élénk citrusfélék, a füves zöld jegyek és a vízi aromák, melyek szinte azonnal frissé varázsolják a levegőt bármelyik helyiségben. A citrom illat a legjobban elterjedt ezek közül, bár a napsütéses nyári napokra a mandarin, a bergamott, a narancshéj és a grapefruit citrusos aromái emlékeztetnek, melyeket az óceán illatával összekeverve már el is repít az illatkombináció a napsütéses tengerpartra minket.

Fás illatok

Ez az illatcsalád a kivonatok forrásáról kapta a nevét. A fák különböző részeiből kinyert illatok a világ valamennyi tájáról elérhetők. Ezek az illatok gazdagok és melegséget árasztanak, ugyanakkor megtalálhatóak köztük a földes és enyhén intenzív variációk is. Legismertebb a szantálfa, a cédrusfa, az oud és a fenyő. Ezeket az illatokat sokszor vegyítik gyümölcsös vagy virágos illattal, ezzel egy kicsi csavart belevíve az illathatásba. Elsősorban az őszi illatgyertyák esetében közkedveltek, mivel a fás illatok nem csak melegek, hanem fűszeresek és egyben intimek is.

Keleti illatok

Talán a keleti illatok azok, amelyek csak kevesek számára jönnek be. Egzotikus és érzéki illatok, azonban rendkívül aromásak, így sokaknak a kellemes érzéki hatás helyet fejfájást eredményeznek. A virágostól nagymértékben eltérő keleti illatokat általában esténként szeretjük, melyek közül a vanília gyakran előforduló, és a téli ünnepek illatkombinációjának egyik gyakori összetevője is egyben. Emellett a tömjén és a mirha még a legjobb karácsonyi illat, ami átjárhatja az otthonunkat a szeretet ünnepén.

Nincs más dolgunk hátra, minthogy átgondolni, számunkra most épp mely illat volna a leginkább ideális, és dobjuk fel vele otthonunkban a borongós őszi napokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top