nlc.hu
Aktuális

Hamarosan luxuscikk lehet a tojás

Hamarosan luxuscikk lehet a tojás

Egy termelő szerint az ára már jövő hónapra elérheti a 150 forintot.

Aki mostanában szeretne a családnak összedobni egy rántottát, kétszer is meggondolja a mai, nagyjából 120 forintos darabár mellett, és úgy fest, ez csak rosszabb lesz. Mostanában heti húsz forinttal drágult a tojás ára, és az aszály, a háború és a forintgyengülés együttesével nem túl jók a jövőbeni kilátások. Egy termelő már jövő hónapra 150 forintos árat ígér – írta meg az Index.

tojás

Kilőtt a tojás ára (Fotó: Pixabay)

A KSH adatai szerint szeptemberben 20,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, a pénzromlást elsősorban a rohamosan növekvő energia- és élelmiszerárak okozzák. Előbbinél egy év alatt 60 százalékkal emelkedtek a költségek. A tojást sem kíméli az infláció. A KSH adatai szerint tavaly szeptemberben még 46,2 forint volt az átlagos tojásár, idén ugyanekkor ez az összeg még 72,3 forint volt, vagyis majdnem a duplájára nőtt. Az ősz folyamán pedig a drágulás rohamléptekben ment előre, ma már 100-120 forint alatt maximum akciók esetében lehet tojáshoz jutni. Az elképesztő módon elszállt takarmányárak miatt a drágulásnak még biztosan nincs vége, és ha így folytatjuk, hamarosan a tojást a luxustermékek között tarthatjuk majd számon. A termelők szerint nagyjából 150 forintnál lehet az a lélektani határ, ami után már nem fognak rántottát és bundás kenyeret enni az emberek. A szakértők szerint ugyan később mérséklődhet majd a tojás ára, de a tavalyi szintekre már aligha fog visszatérni.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top