nlc.hu
Aktuális

A mexikói halottak napja egészen más, mint Európában

Lenyűgöző képeken mutatjuk meg a mexikói halottak napját, a Día de Muertost

Képzeljük el a magyarok csendes, befelé forduló mindenszentek ünnepének és halottak napjának a szöges ellentétét, és meg is érkeztünk Mexikóba. A Día de Muertos kultuszát mutatjuk meg képekben.

A híres mexikói halottak napi ünnepen egy különös egyvelegben keverednek az ősi azték és a Kolumbusz után meghonosodott katolikus hagyományok. Hitük szerint november elsején a meghalt gyermekek, másodikán a felnőttek lelke tér vissza a földre.

Mexikói halottak napja, virrasztás a temetőben

Kisfiú virraszt a mexikói Oaxacában / Fotó: picture alliance, Getty Images

Mexikóban nem az itthon ismert félelmekkel és idegenséggel viszonyulnak a halálhoz, és nem tartanak a lelkek megidézésétől sem. A Día de Muertos színes kavalkádjában helye van a zenének és finom ételeknek, sok-sok édességnek is. A halottaiknak oltárt, Altar de Muertost építenek, étel- és italfelajánlásokat téve a szerettüknek.

Altar de Muertos, a halottak oltára

Altar de Muertos, a halottak oltára / Fotó: Jan Sochor, Getty Images

Mindez nem jelenti azt, hogy számukra ne volna egy emelkedett ünnep a halottak napja. Néhány éve például az amerikai Mattel cég Día de Muertos Barbie-babát dobott a piacra, ami óriási felháborodást keltett a mexikóiak körében. „…azzal vádolják a gyártót, hogy tiszteletlen módon pénzt akar csinálni a mexikóiak egyik legszentebb ünnepéből. Sokan egyenesen a gyártás és forgalmazás leállítását követelték” – írtuk akkor.

La Catrinának öltözött mexikói lány

La Catrinának öltözött mexikói lány / Fotó: Jan Sochor, Getty Images

La Catrina alakja ihlette meg a Mattelt is. A díszes női népviseletbe öltöztetett bábu valójában egy csontvázat mintáz, és bár népi figuraként él a köztudatban, valójában egy karikatúraművész, litográfus, José Guadalupe Posada (1852–1913) alkotta meg a századforduló környékén. A csontváz nővel mindenféle formában találkozhatunk ilyenkor Mexikóban a jelmezektől a cukorból készült alkotásokig.

José Guadalupe Posada: Calavera de la Catrina, avagy Az elegáns hölgy koponyája c. alkotása

1910 körülre datálják a Calavera de la Catrina, avagy Az elegáns hölgy koponyája című alkotást / Kép forrása: ArtDaily.org / Wikipedia.org

A színekkel, ízekkel, illatokkal teli ünnepen az emberek az otthonaikat és a temetőket is feldíszítik, valamint családi összejöveteleket szerveznek a halottak tiszteletére.

Mexikói házi oltár és halottak napi dekoráció

Házi oltár és halottak napi dekoráció / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Temető- és templommakett cukorból. Számunkra akár bizarr is lehet az ötlet, koporsókat és keresztet enni halottak napján? Mindez tökéletesen visszaadja a mexikóiak felfogását, akik hallgatás és néma gyász helyett szembenéznek és megélik a szeretteik elvesztését, egyfajta gúnyt űzve a halálból. Mint a felajánlott ételek, italok is mutatják, ők lélekben igen szorosan tartják a kapcsolatot a meghalt hozzátartozóikkal.

Cukorkatemető és -templom

Cukorkatemető templommal / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

Mézeskalács házikó helyett cukorkatemető.

Cukorkatemető és -templom

Cukorkatemető templommal / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

A tradicionális Alfeñique (erről még lejjebb lesz szó) édességműhelyek októberben megtelnek Día de Muertos édességekkel. Legnépszerűbbek a csokoládé és cukorkakoponyák.

Csokoládékoponyák a mexikói halottak napjára

Don Fabián édességműhelye a mexikói Tolucában / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

A csontvázak, koponyák és koporsók talán sehol a világon nem kapnak ilyen kitüntetett szerepet, mint Mexikóban. Csontváznak öltözött jelmezesek színes bokrétákkal a fejükön vonulnak énekelve, és marcipánkoporsókat is árulnak a milliónyi édességkoponya mellett.

Csokoládékoponyák a mexikói halottak napjára

Koponyák, felkészülnek / Fotó: Hector Vivas, Getty Images

A lenti formák csokoládénak tűnnek, pedig ezek az agyagformák, amibe öntik majd a cukorkeveréket, illetve a folyékony csokoládét.

Mexikói halottak napjára készülő édességekhez a koponyák agyagformái

Az édességkoponyák agyagformái / Fotó: NurPhoto, Getty Images

A cukorkoponyák az úgynevezett alfeñique-ből készülnek. Ez egy Spanyolországból származó édesség, amelynek készítési technikáját valószínűleg az arab hagyományokból vették át. Az alfeñique nádcukor, tojásfehérje, víz és citromlé keverékéből áll össze.

Mexikói halottak napjára készülő édességekhez a koponyák agyagformái

Kész a koponyaalap! / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Nem biztos, hogy a legtökéletesebb higiéniai feltételek mellett, de elvitathatatlanul kézműves módon készíti a Mejía család az édességkoponyákat.

Mexikói halottak napja: cukorkakoponya egy édességkészítő lány kezében

Cukorkakoponya egy édességkészítő lány kezében / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Mexikói halottak napja: csokoládé- és cukorkakoponya egy édességkészítő lány kezében

Valóban emberfejméretű édességkoponyák / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Az ünnep nagybetűs péksüteménye a Pan de Muertos, egy édes kalácsféle kereszttel a tetején. Az ünnepi összejövetelek és a halottaknak való felajánlások alapját képezik.

Mexikói pék Pan de Muertost süt

Mexikói pék Pan de Muertost süt / Fotó: Carlos Tischler, GettyImages

Ilyen szép, színes és élettel teli is lehet a halottakra való emlékezés.

Oltár a mexikói halottak napja alkalmából

Oltár a mexikói halottak napja alkalmából / Fotó: Vira Degtiarova, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.