nlc.hu
Aktuális

Az MTVA-székház előtt tüntetnek Hadházy Ákosék

“Semmi nem fontosabb, mint a gyerekeink” – az MTVA-székház előtt tüntetnek Hadházy Ákosék (frissítve)

Ugyan a beszédek véget értek, de utána élőlánc kezdett el alakulni az épület előtt.

Megkezdődött a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés a közmédia budapesti székháza előtt péntek este, egyes beszámolók szerint néhány ezren jelentek meg a demonstráción, amelynek elején Hadházy Ákos kezdeményezésére egyperces csenddel emlékeztek az 1956-os forradalmárokra.

Az elsőként felszólaló Ungváry Krisztián történész úgy fogalmazott: “hazudni nemcsak durva valótlanságok ömlesztésével” lehet, hazudni lehet kérdéssel és “álnemzeti álkonzultációval”, “álpártokkal és álparlamenttel” és még ezernyi más eszközzel. Varga Orsolya tanár arról beszélt: elvették tőlük a biztonságot, a nyugalmat, megritkult körülöttük a szabadság levegője, elyébe a hazugság, a gyűlölködés, a megfélemlítés lépett, és már a megélhetésük is kétséges. A pedagógus felszólalása végén azt hangsúlyozta, hogy tanár nélkül nincs jövő.

Kalmár Lili, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja azt mondta: ők a szabad oktatásért és a szabad véleménynyilvánításért állnak ki. „Olyan tanárainkat rúgták ki, akik megmutatták, megtanították, hogyan kell büszkén kiállni a véleményünk mellett. Ezért vagyunk ma itt”, fogalmazott. “Megtanultuk azt, hogy ügyek mellé kell állnunk, a gyerekeink mellé kell állnunk. Semmi nem fontosabb, mint a gyerekeink – hangsúlyozta ezt követően Simkó Edit tanár. A pedagógus úgy véli, az a baj, hogy azért, mert mindenki járt iskolába, mindenki azt hiszi, hogy ért az oktatáshoz, ám ez nem igaz, és a szakmát a szakmának kellene irányítania.

Videofelvételről készített kép a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetésről

Videofelvételről készített kép a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevőiről az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én. (Fotó: MTI/MTVA)

„Nagyon remélem, hogy akik ebben a házban dolgoznak, nem nálam tanultak”– mondta a következőként felszólaló Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője. Ha ugyanis ott tanultak, az komoly kudarc az oktatóknak. „A közszolgálatiság nálunk nem működik” – jegyezte meg. Őt követően Hajnal Edina, szülő a Magyar Anyák szervezet képviseletében így kezdte felszólalását: „Ez nem Hadházy Ákos egyszemélyes szabadságharca, hanem mindannyiunkénak kell lennie”

Őt Mérő Vera nőjogi aktivista követte, aki arról beszélt, hogy sokan azt hiszik el, amit a televízióban hallanak, mert nem feltételezik, hogy ott akár hazudhatnak is, és a a tévében elmondanák, hogy mi az a bántalmazás, és miért nincs rendben, a társadalom széles rétegei azt fogadnák el igazságként, és az áldozatvédelmi központok se konganának az ürességtől.

Felszólalt Baranyi Krisztina, Budapest kilencedik kerületének polgármestere, majd ismét Hadházy Ákos lépett a mikrofon elé. Elmondta, a tüntetés hivatalos része a beszédekkel véget ér, de azt kérte a résztvevőktől, hogy élőlánccal vonják körbe a közmédia épületeit.

Azt is megemlítette, hogy az M1 híradója beszámolt a tüntetésről, illetve beolvasták a diákok és pedagógusok kilenc pontos követelését is. Mint írtunk róla, levélküldő akciót indított az aHang platform azzal a céllal, hogy a közmédiában olvassák be a diákok és pedagógusok követeléseit, amire egy meglehetősen furcsa válasz érkezett Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójának címéről.

Ezt követően vannak, akik hazamentek, míg mások pedig a képviselő vezetésével elindultak a gazdasági bejárathoz. A rendőrök azonban sorfalat álltak, és csak országgyűlési képviselőket engedik át, a tüntetőket nem, akik így most farkaszemet néznek velük. Ugyan vannak, akik szeretnének, ha beljebb mehetnének, Hadházy Ákos azonban azzal nyugtatja őket, hogy már megvalósult a blokád, a teherportán sem lehet most bejutni.

A Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevői az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én.

A Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevői az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

(via MTI/24.hu/Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top