Aktuális

Év végi best of a Bookline Kids-től

5 gyerekkönyv, amire ünnepek után is emlékezni fogtok

Év végi best of a Bookline Kids-től

Szuper dolog az emlékezetes karácsony, de hidd el, hogy szülőként ennél sokkal többet is adhatsz. Például olyan útravalót, ami aztán egy életre elkíséri a gyerekedet. Összeszedtünk pár olyan gyerekkönyvet, ami a titkos családi bejglireceptnél is ütősebb.

Az év végéhez közeledve a gyerekkönyves kínálatot szép lassan ellepik az ünnepi sztorik, megsokszorozódik az egy négyzetméterre eső manók és szánhúzók száma, ráadásul mintha a könyvek mérete is úgy nőne, ahogy egyre mélyebbre haladunk az adventi időszakban. Ezek között a könyvek között ugyan vannak nagyon jók, de ha igazán maradandó kötetet keresel, amit az ünnepek után is bármikor elő lehet venni, érdemes a szezonális kínálaton túl is nézelődni (persze csak miután a Diótörő és a többi kötelező már megvolt. Ezek nem hiányozhatnak!).

Neked is megvan az a típusú felnőtt, aki egy 2-3-4 éves környezetében azonnal őrmesterré változik és vezényszavakkal kezdi el bombázni a gyereket? A végeláthatatlan „énekelj el egy szép dalt” és „adj egy puszit xy-nak” típusú instrukciók között olykor fel sem kapjuk a fejünket, pedig ezekből a kínos pillanatokból is van mit tanulni. Például azt, hogy már egy egészen apró gyereknek is jogában áll nemet mondani, ha valamit nem érez komfortosnak és ezért még rosszul sem kell éreznie magát. A nemet mondás művészetére tanítja meg a kicsiket Paulik Móni Szabad a NEM című könyve is. Dackorszakosok szülei pedig megnyugodhatnak: nem az ebéd visszautasítására buzdít a könyv, hanem érett korban is fontos tulajdonságra: önmagunk és igényeink tiszteletben tartására.

Év végi best of a Bookline Kids-től

Az Ilyenek vagyunk hátulról hasonló témát boncolgat, és ugyancsak 3-4 évesen már bátran forgatható. Anne Fiske könyve mélyreható biológiai magyarázatok nélkül, egyszerű rajzokkal és mondatokkal mesél arról, hogy az emberi test sokféle lehet, és akkor járunk a legjobban, ha sajátunkat legalább annyira tiszteljük és elfogadjuk, mint a körülöttünk élőkét. A pozitív testképen túl pedig azt is elsajátíthatják belőle a gyerekek, hogy mit, mikor és hogyan illik csinálni – a szobatisztaság kezdeti időszakában ezek a fejezetek igen hasznosak tudnak lenni.

Év végi best of a Bookline Kids-től

Durva címmel jelent meg idén ősszel az a 10+-os korosztályhoz szóló ifjúsági könyv, amit egy nápolyi rendőr-írónő állított össze. Ahogy a címből is kiderül, nem kimondottan könnyed és gyorsan emészthető történetekről van szó a könyvben, ugyanakkor az itt szereplő történetek egytől egyig megtörtént esetek. Cyberbullying, netfüggőség, szexting, blue whale, happy slapping – csak pár példa az érintett témák közül, ha pedig szülőként vagy hozzátartozóként van a felsorolásban olyan, amiről még nem hallottál, neked is jó szívvel (és mielőbb) ajánljuk a könyv fellapozását.

Emma nem egy hétköznapi lány. Ez nem azt jelenti, hogy titokban szuperképessége van, és még csak nem is azt, hogy az év nagyobb részét boszorkányképzőben tölti. Egyszerűen csak szereti a csendet. Különösen érzékeny a zajokra és egyáltalán nem érzi jól magát, ha meg kell szólalnia. Engedjük el most egy pillanatra azt a kérdést, hogy mennyire készült fel a felnőttek világa egy Emmához hasonló (diagnózis most mindegy) érzékenységű gyerek, vagy akár felnőtt érkezésére. Helyette koncentráljunk inkább arra, hogy mennyire szép és okos könyv az Emma csöndje Gimesi Dórától, és mennyi mindent tanulhatunk belőle felnőttként is.

Ha még több fontos, hiánypótló, vagy egyszerűen csak szórakoztató gyerekkönyvre vágysz, látogass el a Bookline Kids-re, ahol korosztályok és érdeklődési körök szerint is keresgélhetsz a válogatott gyerekkönyvek között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top